ManufacturersTechnology

Prodways ProMaker P: nieuwe lijn SLS-printers voor high-performance 3D printen

Prodways introduceert komende week op Formnext een nieuwe lijn selective laser sintering 3D printers, de ProMaker P. Dit is het eerste concrete resultaat van de samenwerking met de Chinese partner Hunan Farsoon. Samen met de ProMaker P komen er nieuwe, premium materialen, waaronder een carbonvezel versterkt polyamide.

 

Nieuwe premium poeders en high performance kunststoffen (220 graden C) printen

Twee maanden geleden kondigde Prodways aan intensief te gaan samenwerken met Hunan Farsoon. Dit is een van de grootste 3D printerfabrikanten in China. Gezamenlijk willen ze met concurrerende machines de markt verder openbreken. ProMaker P wordt de eerste 3D printer die Prodways onder het label Prodways powered by Farsoon gaat verkopen. De prijzen komen tussen de € 200.000 en € 450.000 uit, afhankelijk van de versie. Er komt namelijk een P2000 serie (250 bij 250 bij 320 mm, 60W laser, bouwvolume 0,6 l/uur) en een P4000 serie met een groter platform (400 bij 400 bij 450 mm, bouwvolume tot 3 l/uur bij de P4000 X).

 

Goede mechanische eigenschappen

In de vooraankondiging zegt de Franse printerfabrikant dat de nieuwe machine zich op meerdere punten onderscheidt van de concurrentie. Het belangrijkste is de thermische stabiliteit, wat tot optimale mechanische eigenschappen van de kunststof producten leidt. Het tweede punt van aandacht is de productiviteit. Prodways zegt een ultrasnel en –nauwkeurig laserscanning systeem in de SLS-printer toe te passen dat voor een hogere productiviteit zorgt. De P2000 HT werkt met een temperatuur van 220 graden C. Daarmee dringt Prodways door in de markt voor industriële toepassingen van high performance kunststoffen. Alle andere machines werken met een temperatuur in de bouwkamer van 190 graden C. De markt voor de nieuwe 3D printers is de productie van industriële precisie kunststof componenten.

 

Prodways ProMaker
De nieuwe lijn Proways ProMaker P 4000 die in 3 varianten naar de markt komt.

Versterkte en hittebestendige materialen

Tegelijk met de machines komen er ook nieuwe materialen. Tot nog toe werkten de Fransen altijd met een vloeibaar polymeer. Nu zet men de eerste stap naar SLS-technologie, iets waar de Chinese partner overigens al veel ervaring mee heeft opgedaan. Er komen meteen 4 varianten van het nylonpoeder (PA12) beschikbaar. Naast het zuivere PA 12, voor onder andere luchtvaart- en automotive componenten, komen er drie varianten met een versterkt materiaal. Zo wordt het poeder beschikbaar in een glasvezel-, carbonvezel en met minerale vezels versterkte uitvoering, elk voor eigen toepassingen. Dit laatste materiaal levert producten met een glad oppervlak en een hoge temperatuurbestendigheid. Prodways laat ook andere materialen toe.

In 2016 komt Prodways met een 3D metaalprinter die samen met Farsoon ontwikkeld wordt. De fabrikant staat in hal 3.1 op Formnext. In de Benelux wordt Prodways vertegenwoordigd door NextStep 3D.

Back to top button