3D printmarkt

GE en HP in top 5 3D printerfabrikanten

Precies een jaar na de start van GE Additive en de lancering van HP’s eerste 3D printer, dringen beide Amerikaanse bedrijven door in de top 5 van de 3D printmarkt. GE is met een wereldwijd marktaandeel van 10 procent de 3e partij, na Stratasys en EOS. HP staat met 4% marktaandeel op de 5e plek, na 3D Systems.

 

Onderzoeksbureau Context verwacht einde daling verkoopaantallen

Deze cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar heeft Context bekend gemaakt. Het marktonderzoeksbureau heeft de verkopen van industriële / professionele 3D printers opnieuw geïnventariseerd. In het 2e kwartaal is het aantal industriële 3D printers nog licht afgenomen, maar Context verwacht een ommekeer van de trend. Na meerdere jaren van afnemende aantallen, staat de markt klaar om het groeipad te hervatten.

 

 

  • De top 5 in de industriele 3D printmarkt (bron Context)

 

Stijgende verkopen, dalende prijzen

In het tweede kwartaal van 2017 lagen de aantallen verkochte 3D printers 4% lager dan een jaar eerder. “Maar de gemiddelde verkoopprijs van de printers is verder gestegen”, zegt Chris Connery, vice president Global Analyses bij Context. Er wordt dus méér geinvesteerd in duurdere systemen. “Het ziet er naar uit dat beide trends gaan keren in de tweede jaarhelft.” De analist verwacht namelijk dat ondanks stijgende verkoopaantallen, de gemiddelde verkoopprijs juist gaat afnemen. Dat komt doordat de levering van goedkopere 3D metaalprinters op gang komt. Concreet noemt hij OR Laser en Desktop Metal, dat in de VS de eerste systemen heeft uitgeleverd. Deze goedkopere systemen zullen de markt als geheel een positieve boost geven en groei bevorderen. Wat de kunststof 3D printers betreft, ziet Connery groei in bepaalde technologieën. Daarnaast ziet hij dat deze 3D printtechnologie steeds verder doordringt in de productie, verder weg van prototyping.

 

Desktop Metal

  • De goedkopere 3D metaalprinters zoals die van Desktop Metal zullen de markt een impuls geven. 

 

3D metaalprinten vindt weg naar productie

Het spelersveld is vorig jaar gewijzigd. GE Additive is toegetreden door de gedeeltelijke overname van Concept Laser en Arcam. Deze nieuwe groep jaagt de groei van 3D metaalprinten aan, concludeert Chris Connery. In de cijfers over het eerste kwartaal stond Concept Laser nog op een marktaandeel van 5%. Dit duidt op groeiend marktaandeel van de nieuwe groep. Connery ziet de metaalprinttechnologie richting de productie bewegen. Hij bestempelt de aankondiging vorige week van SLM Solutions dat het een order voor 70 3D metaalprinters heeft als bewijs dat de vraag naar 3D metaalprinten toeneemt. Ook merkt hij veel vraag naar de goedkopere systemen.

 

HP dringt aan in kunststofmarkt

In de kunststoffenmarkt leiden Stratasys en 3D Systems nog steeds. HP begint echter de dringen. Volgens de Context analist is HP klaar om in de 2e helft van het jaar te gaan groeien. Hij verwijst onder andere naar de samenwerking van HP met Deloitte. 3D Systems zag het marktaandeel in het tweede kwartaal afnemen met 22 procent; Stratasys met 7 procent. EOS, dat zowel kunststoffen als metaal doet, was de enige van de gevestigde orde die het marktaandeel met een kleine 2 procent wist te verbeteren. In de omzetcijfers heeft Context ook de omzet uit spupplies mee gerekend.

FOTO Voestalpine is een van de partijen die fors investeert in 3D metaalprinten als ondersteuning van de AM poeder business. 

 

Back to top button