Materials

Prodways TPU voor 3D printen rubberachtige producten

Prodways introduceert deze week op de internationale AMUG conferentie in de VS een nieuw thermoplastisch polyurethaan (TPU), geschikt voor de laser sinter technologie. Met name qua flexibiliteit onderscheidt het 3D printmateriaal zich. Prodways TPU 70A is daarom bij uitstek geschikt voor het 3D printen van rubberachtige producten.

 

Prodways verbreedt materiaalportfolio om 3D printen naar productietoepassingen te brengen

AMUG is een van de oudste conferenties over additive manufacturing. De groep gebruikers (AM User Group) verzamelt zich dit jaar in St. Louis om bijna een hele week de nieuwste ervaringen op het vlak van 3D printen uit te wisselen. Prodways grijpt de conferentie aan om voor het eerst in de VS de lasersintermachine te tonen, die vorig jaar in première ging op Formnext. Tegelijk komt men met een hele nieuw materiaal voor deze thermisch stabiele en nauwkeurige SLS-printer.

 

Zeer elastisch materiaal

Het TPU-70A heeft een elongatie bij breuk van 300%, voldoende voor het 3D printen van zeer flexibele en nauwkeurige componenten in een hoge resolutie. Het nieuwe materiaal is verder chemisch resistent en is duurzaam zonder dat infiltratie nodig is. Dat is bij veel TPU’s die momenteel in de markt verkrijgbaar zijn volgens Prodways wel noodzakelijk om de levensduur van het materiaal te verlengen. Met het nieuwe materiaal breidt de Franse fabrikant de beschikbare poeders voor de SLS-machine verder uit. Doordat de poeders een zeer fijne granulaatstructuur hebben, ligt het verbruik van de SLS-printer aanzienlijk lager. Ook de nieuwe SLS-printer zorgt voor een lager materiaalverbruik doordat overtollig poeder teruggaat naar het productiebed. Daardoor hoeft slechts een kwart te worden bijgevuld. Dat alles leidt tot optimalere productiekosten. En daar gaat het steeds meer om. Prodways internationaal channel director Bart Leferink ziet namelijk de vraag naar 3D printtechnologie steeds vaker uit de hoek van productie komen. “Er komt dynamiek in de markt; we gaan naar productie toe. We zien vandaag de dag dat applicaties rijp zijn voor echte productie.” Voorbeelden zijn te vinden in zowel de sieradenindustrie, aerospace, automotive en biomedisch. “Om 3D printen geschikt te maken voor serieproductie hebben we onder andere acceptabele materiaalkosten nodig. We moeten concurrerend zijn met de traditionele productiemethoden.”

 

Bart Leferink
Bart Leferink (links) van Prodways samen met Bas Beltman van NextStep3D, de Benelux dealer van het Franse merk.

 

Airbus verkort doorlooptijd

Prodways werkt met meerdere materialenfabrikanten samen en ontwikkelt eigenlijk continu nieuwe materialen voor zowel de 3D printers gebaseerd op de eigen moving light technologie als voor de nieuwe SLS printers, een co-productie met het Chinese Farsoon. Bart Leferink zegt het belangrijk te vinden dat klanten van Prodways toegang hebben tot een breed portfolio aan materialen. Onlangs toonde hij in Veldhoven op RapidPro nog een aantal industriële toepassingen van beide printtechnieken. Airbus Helicopters is daar één van. De productie van een onderdeel van het ventilatiesysteem in de cabine (PA12, brandwerend) kan door 3D te printen verkort worden van 3 maanden naar één week en kosten dalen eveneens. Daarnaast kan de unit compleet in een keer worden geprint. De productiekosten en de doorlooptijd on de hele supply chain zijn hierdoor gehalveerd.

In de Benelux wordt Prodways vertegenwoordigd door NextStep3D

 

Back to top button