3D printmarktTechnology

Chinese 3D metaalprinter onthuld

Komt er beweging in de 3D metaalprintmarkt? In China is een nieuwe 3D metaalprinter gelanceerd, waarmee de fabrikant in eerste instantie op de sieradenindustrie mikt, maar later ook aerospace onderdelen wil gaan printen. De 3D metaalprinter is gepresenteerd op een forum in het Qingdao Sino-German Ecopark, een ecologisch bedrijvenpark dat door de Chinese én Duitse overheden is opgezet.

 

Komt metaalprintmarkt in beweging door aflopen van patenten?

Wat opvalt aan de 3D metaalprinter van het Chinese Yibo Sanwei Technology zijn de afmetingen. De machine heeft de afmetingen van een wasmachine en is voorzien van een laserbron om de metalen te smelten. De YBRP-140 machine onderscheidt zich daarnaast door de prijs. De verkoopprijs zou onder de 150.000 US dollars komen te liggen, voor een 3D printer met een maatnauwkeurigheid van 0,1 mm bij een printformaat van 100 mm. De fabrikant ziet ook toepassingen in zowel de dentalemarkt als aerospace industrie en werkt aan het printen met materialen zoals Inconel en titanium.

 

De 3D metaalprinter van Yibo3D.
De 3D metaalprinter van Yibo3D.

China zet in op 3D printen

Tijdens de Inside3DPrinting conference op de Metav werd er door meerdere inleiders op gewezen dat dit en volgend jaar een aantal belangrijke patenten voor 3D metaalprinten aflopen. Dat kan volgens hen een boost geven aan nieuwe spelers in deze markt, die momenteel nog door enkele grote voornamelijk Duitse spelers wordt gedomineerd. Verleden jaar tijdens Materialise World Conference in Brussel presenteerden ook al twee Chinese printerfabrikanten hun technologie. In China groeit de 3D printmarkt toch al als kool. Op de conferentie in het Chinees-Duitse bedrijvenpark werd eveneens opgemerkt dat de Chinese 3D metaalprintmarkt de komende jaren een sterke groei zal doormaken. De Chinese overheid zet met het Made in China 2025 programma sterk in op ontwikkeling en toepassing van additive manufacturing. In Qingdao, waar Yibo3D de metaalprinter onthulde, is 3D printen een van de tien strategische groeimarkten waar de stad zich op richt.

 

Back to top button