ApplicationsMaterials

3D geprint Colback in In4nite paviljoen op Dutch Design Week

Eindhoven staat komende week weer helemaal in het teken van de Dutch Design Week. Tussen de vele innovatieve designs en spannende activiteiten, kunnen bezoekers zich vergapen aan de resultaten van maandenlang experimenteren met Colback. Tien Arnhemse ontwerpers en Low & Bonar hebben de grenzen van het non-woven materiaal Colback opgerekt. En daarbij is ook 3D printtechnologie ingezet.

 

Arnhemse designers bedenken nieuwe toepassingen voor non-woven materiaal

 

Colback een is vliesmateriaal van Low & Bonar. Dit is een wereldwijd opererend bedrijf, gespecialiseerd in de productie van “performance materials”. De Nederlandse vestiging is net als de tien designers gevestigd op het Arnhemse bedrijventerrein Industriepark Kleefse Waard. Hier wordt actief de samenwerking tussen de maakindustrie en creatieve industrie gestimuleerd. Het In4nite project is hier een concreet resultaat van. De ideeën en creativiteit van productontwerpers, grafische ontwerpers en architecten worden gecombineerd met de technische expertise Low & Bonar.

 

Rick Tegelaar

Een van de composities met Colback 3D geprint door Rick Tegelaar. 

 

Composietmateriaal 3D printen

Rick Tegelaar, een van de deelnemers aan In4nite, heeft een verzameling 3D geprinte panelen gemaakt. “Colback bestaat uit 2 componenten. Door alleen de buitenste laag polypropylene te smelten, blijft de PET-kern onaangetast. Met dat gegeven ben ik gaan onderzoeken of Colback ook te gebruiken is in een 3D-printer. Dat gaat uitstekend”, legt Tegelaar uit. Het probleem was alleen dat er geen 3D printer bestond die het speciale non-woven materiaal aan kon. Daarom heeft hij er zelf een ontwikkeld, een 2 meter brede 3D-printer waarmee hij de vezels op Colback kan printen. “De patronen zien er niet alleen prachtig uit, je kan het materiaal zo ook lokaal verstevigen.”

 

Speciaal In4nite expositie paviljoen

De andere designers, architecten en productontwerpers hebben ieder in hun eigen richting nieuwe toepassingen ontwikkeld voor het materiaal. Tijdens de Dutch Design Week presenteren Atelier Rick Tegelaar, Charley Reijnders, Dana Dijkgraaf Design, Klaas Kuiken Product Design, Kraft architecten, Mieke Lucia, Robbin Baas, Studio Erik Stehmann, Studio Joris de Groot en Tijn van Orsouw samen met Low & Bonar het eindresultaat van maandenlang experimenteren met Colback. Deze resultaten kun je tijdens de Dutch Design Week bekijken in het speciaal ontworpen expositiepaviljoen van In4nite. Dit is ontwerpen door Kraft Architecten, gebruikmakend van Colback.

 

De deelnemers aan het In4nite project die zich in Eindhoven deze week presenteren. 

Het paviljoen bevindt zich de 9e verdieping van Gebouw TQ op Strijp, met uitzicht over Eindhoven. Dutch Design Week begint zaterdag 21 oktober en duurt tot en met 29 oktober.

 

Back to top button