3D printmarktTechnology

Ultimaker krijgt miljoenenlening en Europese steun

Ultimaker krijgt een lening van 15 miljoen euro van de Europese Investeringsbank (EIB). Met deze financiering wil de Nederlandse 3D printerfabrikant de R&D activiteiten versterken. De R&D locatie in Geldermalsen wordt verder uitgebreid. Daarnaast lanceert Ultimaker een speciaal programma voor 50 scholen, verspreid door de hele EU.

 

Financiële injectie in R&D van Nederlanders 3D printerfabrikant

Een opvallende – maar wel aannemelijke – opmerking in het persbericht over deze EIB-lening komt voor rekening van Karel Knoll, directeur bij Deloitte, dat bij de tot standkoming van de lening betrokken is. Hij zegt: “Wij verwachten een shake-out in de 3D printmarkt in de komende jaren.” De 15 miljoen van de Europese investeringsfonds moet Ultimaker in staat stellen om de groei voor te zetten en zelfs extra te investeren in R&D.

 

Ultimaker
Voor toekomstige 3D printfabrieken ontwikkelt Ultimaker een compleet systeem, bestaande uit rekken voor de printers en software om tientallen printers vanuit een server aan te sturen.

Middelen uit Horizon 2020

Naast de lening wordt het R&D programma van Ultimaker ondersteund met middelen uit het InnoFin fonds, een investeringsfonds voor midcap ondernemingen. Dit fonds wordt financieel gevoed met middelen uit het Horizon 2020 fonds van de Europese Unie. EIB vice president Pim van Ballkom zegt dat Ultimaker het type bedrijven is dat Europa nodig heeft om de innovatie achterstand op de VS en Azië te dichten. Jos Burger, ceo van Ultimaker, wil die rol graag oppakken. Niet alleen door nieuwe producten te ontwikkelen en te vermarkten. Ultimaker gaat in het kader van de nieuwe afspraken 50 Ultimaker 2+ printers schenken aan scholen. De printers worden inclusief materialen geleverd. Dat moet de scholen in staat stellen om zonder verdere kosten het eerste jaar te kunnen 3D printen. Jos Burger ziet verder de houding van de industrie tegenover desktopprinters veranderen. “De desktop 3D printing sector is volwassen aan het worden. Steeds meer bedrijven zien een goede reden om de technologie te gaan gebruiken, nu ze begrijpen hoe het hun business kan transformeren.”

Nieuwe Ultimaker op komst?

Ultimaker heeft overigens dit weekend een teaser gelanceerd waarin nieuwe producten worden aangekondig. Die zouden op 18 oktober gepresenteerd gaan worden.

Back to top button