ApplicationsTechnology

3D Systems presenteert NextDent 5100 3D printer met nieuwe harsen

3D Systems heeft een nieuwe 3D printer voor tandheelkundige laboratoria: de NextDent 5100. Tegelijkertijd worden 18 nieuwe harsen toegevoegd aan het portfolio voor dentale toepassingen. De 3D printer is snel doordat deze wordt aangestuurd door de technologie uit het Figure 4 concept van 3D Systems. De basis voor de 3D printer komt uit Nederland.

 

Doorlooptijd productie gebitsprothese tot 80% korter

3D Systems heeft vorig jaar het Nederlandse NextDent overgenomen. De betekenis hiervan wordt nu zichtbaar in de NextDent 5100 en de nieuwe materialen. Met de NextDent oplossing kunnen tandheelkundige laboratoria en klinieken tot 4x sneller dan andere beschikbare oplossingen prothesen en dentale hulpmiddelen maken. Verwacht wordt dat tandheelkundige laboratoria 70 tot 80% minder tijd nodig hebben om kunstgebit te produceren. Voor de patiënt betekent de nieuwe workflow van 3D Systems vooral minder vaak een bezoek brengen aan de tandarts: twee keer volstaat in plaats van vier tot vijf bezoeken die nu gebruikelijk zijn. Daarnaast zegt de fabrikant dat met dit systeem tandtechnische laboratoria veel problemen met prothesen die pijn en ongemak veroorzaken, kunnen oplossen.

 

Snelle 3D printer

De productie van prosthodontische en orthodontische prothesen via traditionele handmatige methoden is arbeidsintensief en gevoelig voor menselijke fouten. Vanaf de eerste gietafdruk tot de levering van de gebitsprothese heeft een tandtechnisch laboratorium al gauw 14 uur nodig. De geïntegreerde workflow die 3D Systems op basis van de NextDent technologie heeft ontwikkelt, optimaliseert dit proces en reduceert de afvalstroom. De hogere snelheid is mede te danken aan het feit dat de NextDent 5100 de printtechnologie uit Figure 4 gebruikt. Dit is de productiecel van 3D Systems voor SLA prints.

In totaal zijn er 30 verschillende harsen voor de NextDent 5100 beschikbaar.

30 harsen beschikbaar

De printer is compatibel met de meest geavanceerde, in de industrie gangbare intra-orale scan- en softwareoplossingen. De NextDent 5100 wordt aangevuld met een portfolio van 30 unieke NextDent harsen. Aangeboden in een verscheidenheid van esthetische kleuren, stellen deze materialen tandheelkundige laboratoria en klinieken in staat om afgewerkte producten te leveren die nauw aansluiten bij de eigen tanden en tandvlees van de patiënt. Alle NextDent tandheelkundige 3D printmaterialen zijn biocompatibel en CE-gecertificeerd volgens de richtlijn voor medische hulpmiddelen 93/42/EEG.

 

Nederlandse bètatester

Momenteel wordt het systeem getest door een aantal bèta klanten van 3D Systems. Eén hiervan is Core3Dcentres in Nederland. Sebastiaan Cornelissen, CEO: “Voor ons betekent 3D printen vrijheid. Vrijheid om elke vorm te produceren in aanzienlijk minder tijd en tegen lagere kosten dan mogelijk is met frezen.” Hij ziet in het system een oplossing om de patiëntenzorg naar een hoger niveau te tillen. In de zomer komt de Nextdent 5100 waarschijnlijk beschikbaar voor de markt. Momenteel neemt 3D Systems wel al orders aan. De3D printer gaat minder dan € 10.000 kosten, laat de fabrikant weten.

3D Systems neemt komende week deel aan RapidPro 2018 in Veldhoven

 

Back to top button