3D printmarkt

Amnovis gaat Breast Cancer Locator printen voor hele Europese markt

Order past in ambities om AM contract manufacturer te worden

Het Belgische AM-bedrijf Amnovis heeft een contract binnengehaald voor het 3D printen van de patiëntspecifieke Breast Cancer Locator voor de Europese markt. Met deze chirurgische geleiders verwacht CairnSurgical, de Amerikaanse ontwikkelaar, het succespercentage van borstbesparende operaties bij tumoren te vergroten. Het product wordt als eerste in Europa commercieel beschikbaar.


Ruben Wauthlé, CEO en samen met Peter Mercelis oprichter van Amnovis, is trots op de samenwerking met CairnSurgical, dat met de Breast Cancer Locator een innovatieve toepassing voor 3D printen heeft ontwikkeld. Dit soort toepassingen passen precies in de ambities van Amnovis om door te groeien naar de rol van contract manufacturer op het vlak van additive manufacturing. Het bedrijf wordt voor de Europese markt de exclusieve productiepartner voor de Amerikaanse onderneming.

Gepersonaliseerde chirurgische geleiders vergroten slagingskans borstbesparende ingreep

Deze visual geeft goed weer hoe de BCL de chirurg helpt om de ingreep met meer precisie uit te voeren.

Vermijden dat tweede ingreep nodig is

Vandaag de dag moet ongeveer 20 tot 25 procent van de vrouwen die een borstbesparende ingreep (lumpectomie) ondergaan als een borsttumor is gevonden, opnieuw onder het mes. De Breast Cancer Locator (BCL) is een gepatenteerde, patiëntspecifieke, 3D geprinte chirurgische geleider die ontworpen is om positieve marges tijdens het verwijderen van borstkanker te verkleinen. De BCL geeft de chirurg precieze informatie over de grootte, plek en de vorm van de tumor. Hierdoor kan de chirurg een borstbesparende ingreep met meer kans op succes uitvoeren. Dat bespaart de zorgsector veel geld maar komt vooral de patiënt ten goede: minder stress, sneller herstel.

Van MRI naar SLA-geprint product

Het vertrekpunt voor de productie van de BCL zijn de MRI-data van de patiënt. Deze data worden gebruikt om de tumor te lokaliseren en de vorm en grootte vast te stellen. Hierop wordt de BCL ontwerpen. Amnovis gaat deze voor alle Europese patiënten die hier gebruik van gaan maken, 3D printen in de eigen AM-fabriek in Aarschot. De chirurgische geleider wordt geprint met stereolithografie. David Danielsen, CEO CairnSurgical, zegt dat de keuze op het Vlaamse bedrijf is gevallen vanwege de expertise in 3D printen van medische hulpmiddelen en de sterke focus op kwaliteitssystemen. “Dat is voor ons de juiste combinatie om de commerciële lancering van het BCL chirurgisch systeem in Europa mogelijk te maken.” Het hele team in Aarschot heeft indruk gemaakt op de Amerikaanse klant.

Volledig digitaal traceerbaar proces

Ruben Wauthlé benadrukt dat Amnovis, dat vorig jaar de ISO 13485:2016 certificering heeft bepaald, met het geautomatiseerd digitaal productieproces volledig papierloos werkt en complete traceerbaarheid en repeatability kan bieden. Ook is de onderneming in staat om de productie van de patiëntspecifieke geleiders flexibel op te schalen al naar gelang CairnSurgical in Europa groeit. De onderneming heeft alle AM kennis en faciliteiten in huis om aan de strikte regelgeving voor medische producten te voldoen. De Breast Cancer Locator voldoet aan de Europese MDR regelgeving en is in Europa beschikbaar voor commercieel gebruik.

Op 22 en 23 juni doet Amnovis mee aan RapidPro in Eindhoven, dit jaar voor het eerst onderdeel van 3D Production Days.

Back to top button