MaterialsTechnology

EOS semi-automatiseert poederhandling metaalprinten

Om 3D metaalprinten verder te industrialiseren, levert EOS bij de 3D metaalprinter EOS M290 tegenwoordig een aparte materiaalunit. Deze kan gekoppeld worden aan de metaalprinter, zonder dat de deur van de bouwkamer open hoeft. Een speciale vacuümpomp pompt dan in materiaal vanuit de 3D printer naar de speciale IPCM M pro unit. Deze semi-automatische poederhandling verhoogt de productiviteit van de EOS machine.

 

Bender toont EOS technologie op RapidPro en TechniShow

Bender AM, dat EOS in de Benelux vertegenwoordigt, staat deze week op RapidPro en over twee weken op de Technishow. Met het nieuwe poederhandling systeem toont EOS een oplossing die juist voor kleinere bedrijven geschikt is. Bedrijven die niet direct de mogelijkheid hebben om in een volledig geautomatiseerd AM systeem te investeren, zoals EOS dat momenteel samen met onder andere Daimler en Premium Aerotec ontwikkelt.

 

Poeder blijft onder beschermgas

De oplossing bestaat uit de losse IPCM M pro unit. Die wordt via enkele speciale punten gekoppeld aan de EOS 290 M metaalprinter, die hiervoor voorzien is van een speciale deur in de bouwkamer. Door beide systemen te koppelen, kan het overgebleven poeder onder beschermgas uit de 3D metaalprinter worden gehaald. Dat gebeurt zonder risico voor de operator. In de IPCM M pro unit wordt het poeder direct gezeefd. Dat gebeurt met 120 kilogram per 30 minuten. Dit is de helft sneller dan in de vorige systemen. Omdat het metaalpoeder onder beschermgas blijft, kan het zonder problemen worden hergebruikt. Doordat de speciale unit verplaatsbaar is, kan deze ingezet worden aan meerdere EOS 3D metaalprinters. De M 290 M is de bestseller van EOS. Er zijn al ver over de 500 systemen wereldwijd geïnstalleerd. Ook bestaande systemen kunnen geschikt worden gemaakt voor de nieuwe poederhandlingunit.

 

EOS PA11

Een voorbeeld van een geprint product met het nieuwe carbonmateriaal 

Nieuwe polymeer materialen voor SLS

Behalve 3D metaalprinters bouwt het bedrijf ook SLS machines voor kunststof onderdelen. Enkele weken geleden heeft het aangekondigd het materiaalportfolio voor de SLS printers uit te breiden. Nieuw is bijvoorbeeld ALM HP 11-30, een met koolstofvezel versterkt polyamide 11. ALM FR-106 is een vlamvertragend materiaal (PA11) en ALM PA 640-GSL is een PA12 gevuld met holle glasparels en koolstofvezels. De holle glasparels geven het materiaal een hoge sterkte, maar reduceren het gewicht vergeleken met gewone glasparels. Toepassingen zijn onder andere te vinden in de luchtvaartindustrie, motorsport, scheepvaartindustrie en de sport.

RapidPro vind op 7 en 8 maart plaats in Veldhoven. De ESEF en TechniShow van 20-23 maart in Utrecht. Deze beurs heeft dit jaar een uitgebreid 3D plein en op 22 maart is er een speciale 3D dag.

 

Back to top button