postprocessing

AM Solutions S1: verbeterde installatie voor poeder verwijderen

AM Solutions heeft de nieuwe generatie van het S1 post-processing systeem gepresenteerd. Deze machine voor het automatisch verwijderen van poeder rond kunststof onderdelen is helemaal nieuw ontworpen. Hierbij is onder andere ervoor gezorgd dat het makkelijker wordt van automodus naar handbediening te schakelen. Ook ergonomie heeft de nodige aandacht gekregen, evenals procesbewaking voor een consistent resultaat. De machine is nu Industrie 4.0 ready.


Nieuw post processing systeem legt nadruk op ergonomie en procesbewaking

Doordat de korf op een zwenkunit is bevestigd, is de machine ergonomisch gemakkelijker te laden.

Kunststofonderdelen 3D geprint met een poederbedsystemen vergen een volledige verwijdering van het restpoeder, voordat het oppervlak kan worden voorbereid op een verdere bewerking. Dit is essentieel voor het succesvol verven of coaten van de onderdelen. AM Solutions, een divisie van de Rösler-groep en gespecialiseerd in AM post-processing, heeft zijn S1-oppervlaktebehandelingssysteem volledig opnieuw ontworpen. Deze kostenefficiënte plug-and-play unit is ideaal voor het automatisch ontpoederen en reinigen van kleine tot middelgrote werkstukvolumes.

Betere ergonomie

De S1 van AM Solutions is op veel punten verbeterd ten opzichte van de eerste generatie. Zo beschikt het systeem over een korf op een zwenkarm voor het ergonomisch laden en lossen. Ook wordt hiermee voorkomen dat zich vuil ophoopt. De zwenkbare straalnozzles voorkomen dat onderdelen opnieuw vervuild raken. Na afloop van de straalcyclus draaien de nozzles automatisch weg uit de korf met gereinigde producten. Zo wordt voorkomen dat het poeder dat zich op de nozzlehouder heeft opgehoopt, in de korf terugvalt en de gereinigde onderdelen opnieuw verontreinigt. De binnenruimte van de machine is bekleed met een speciale coating die het aanhechten van poeder voorkomt.

ATEX-conform

Bovendien is de constructie nu volledig in overeenstemming met de ATEX-normen. Dankzij het nieuwe machineontwerp is het gemakkelijker om over te schakelen van een volledig automatisch naar een handbediende reiniging. Dit lijkt vreemd, maar handmatig ontpoederen en stralen kan voordelig zijn als het om grotere werkstukken gaat, die men afzonderlijk wil nabewerken en niet batchgewiijs. Het enige wat de operator bij de nieuwe S1 hoeft te doen is de draaikorf te ontgrendelen en naar de achterkant van de straalcabine te verplaatsen. Dit biedt werkruimte voor het handmatig hanteren en stralen van iets grotere componenten. Handmatig stralen mag dankzij de lage druk van 3 bar en de luchtdichte machinedeuren van de S1 zonder veiligheidsbril en geluidsbescherming.

Tot 50 kilogram producten

In de geïntegreerde draaikorf kunnen volautomatische batches tot 25 liter en een maximaal batchgewicht van 50 kg worden verwerkt. Het speciale ontwerp van de korf zorgt voor een optimale verdeling en menging van de componenten tijdens het stralen. Dit, in combinatie met de zwenkbare straalnozzles, garandeert een effectieve en zachte straalbehandeling van de componenten in korte cyclustijden. Afhankelijk van de afwerking kan het straalproces met glasparels of met een geschikt kunststofmedium worden uitgevoerd.

Werkstukspecifieke programma’s

De PLC van de S1 maakt het mogelijk om meerdere straalprogramma’s op te slaan met werkstukspecifieke parameters zoals de straaldruk en het toerental van de korf. Deze parameters worden gedurende het gehele proces continu bewaakt. Ze kunnen worden opgeslagen in de machinebesturing of worden doorgestuurd naar bovenliggend computersysteem. Bij afwijkingen van de opgegeven parameters geeft de PLC een akoestische of visuele waarschuwing. Naast het bedieningspaneel, de PLC, de stofafzuiging en de gemakkelijk verwisselbare mediabak heeft het compacte S 1-postverwerkingssysteem ook een geïntegreerd mediaclassificatiesysteem. Dit bestaat uit een cycloon en een zeefvibrator voor het afvoeren van stof en afgebroken media. Alleen een constante hoge mediakwaliteit zorgt voor hoogwaardige straalresultaten

Back to top button