Technology

AM Solutions plaatst eerste machine voor AM post processing in Benelux

AM Solutions plaatst deze week de eerste machine voor het automatisch reinigen van 3D geprinte kunststof onderdelen in de Benelux. Marketiger investeert behalve in een tweede Mimaki full colorprinter in de Forti AM post proces machine van PostProcess.


De technologie om de figurines en andere producten die Marketiger 3D print te reinigen, was afgelopen week al te zien op Prototyping MNE. Daar demonstreerde AM Solutions, het AM label van Rösler, de Amerikaanse technologie die het exclusief in de Benelux aanbiedt. Op de beurs stond de Demi, een maat groter dan die van Marketiger. De AM post proces machine wordt geïnstalleerd in de nieuwe vestiging van Marketiger op de Brainport Industries Campus, waar het samen met Additive Center en AM Flow de intrek neemt.

Complete oplossing, meer dan een machine

De post processing technologie is meer dan een machine, zo zegt Alain Marion, Head Regional Sales South Europe bij PostProcess. Het gaat om de combinatie van hardware, reinigingsvloeistof en de juiste settings, afgestemd op de 3D printtechnologie en de graad van reiniging die men zoekt, het reinigingsrecept. “We digitaliseren de post processing stap”, aldus Alain Marion. Hoewel de machine in principe geschikt is voor zowel het verwijderen van supportmateriaal bij FDM werkstukken alsook het nabewerken van SLA-prints, zit het verschil in de receptuur en de reigingsvloeistof. Deze verschilt sterk van de huidige producten die vaak voor SLA prints gebruikt worden. Het reinigingsmiddel is gebruikersvriendelijker en minder belastend dan het vaak gebruikte isopropyl.

Marketiger investeert in automatische post processing van 3D prints

Vijf keer sneller

Een van de belangrijkste voordelen is dat het reinigingsproces sneller gaat: bij het verwijderen van supportmateriaal van FDM prints tot vijf keer sneller dan andere spray technieken die het wateroplosbaar supportmateriaal verwijderen. Dat betekent dat de kunststof uiteindelijk veel minder water opneemt, waardoor de onderdelen sneller droog zijn. Ook verloopt het proces grotendeels manarm: alleen het plaatsen van de werkstukken in de korven gebeurt nog manueel; de rest van het proces verloopt geautomatiseerd. In een artikel over Marketiger zei oprichter Maikel de Wit vorige maand nog dat het nabewerken van de figurines, geprint met de Mimaki technologie, een knelpunt dreigde te worden nu Marketiger duizenden figurines per jaar 3D print.

Digitalisering doorontwikkelen

In de loop van dit jaar komt PostProcess met nieuwe software voor de machines op de markt. Hiermee brengt men de voorbereidingen voor het reinigingsproces naar de ontwerpfase. Alain Marion: “We gebruiken dan informatie over bijvoorbeeld de printrichting om daar de reiniging op af te stemmen.” Momenteel is deze technologie in bètatest; zodra deze wordt vrijgegeven, kunnen ook de huidige machines geupgrade worden.

Wie het reinigingsproces live wil zien, kan donderdag 13 februari terecht bij Rösler in Oss. Samen met Flam3D wordt dan het 3D Printing in Business event georganiseerd. AM Solutions presenteert dan het volledige aanbod. In de decembereditie van 3D Print magazine kun je alvast een artikel lezen over de oplossingen die AM Solutions heeft voor zowel metalen als kunststof AM werkstukken.

Back to top button