postprocessing

AM Solutions C2 voor milieuvriendelijk nabewerken AM-stukken

Rösler divisie met drie nieuwe machines en technieken naar Formnext

Met drie nieuwe machines wil AM Solutions post-processing van AM-werkstukken een impuls geven. Met name de C2 is bijzonder: hiermee kan men seriematig, geautomatiseerd chemisch het oppervlak van polymeren en elastomeren gladder maken. De media waarmee dit gebeurt, zijn niet gevaarlijk en kunnen zonder enkele milieubeperking worden afgevoerd.


De technologie van deze C2, waarvoor patent is aangevraagd, is ontwikkeld door AM Solutions om op een milieuvriendelijke wijze oppervlakken te vergladden. Tot de elastomeren die men hiermee kan nabewerken, hoort ook TPU. AM Solutions werkt aan een upgrade van de C2, waarmee de machine eveneens gebruikt kan worden voor het kleuren van 3D geprinte onderdelen. Deze uitbreiding van de C2 kan in de toekomst ook als retrofit aan de machine worden toegevoegd.

Reinigen, vergladden en kleuren in één machine

Geautomatiseerd straalproces

Post-processing heeft veel invloed op de kostprijs van 3D geprinte onderdelen, zo bleek eerder deze week nog uit een nieuw rapport van Wohlers Associates. De Rösler divisie zet daarom in op het zoveel mogelijk automatiseren van het nabewerken van 3D geprinte onderdelen. De vraag hiernaar neemt toe naarmate toepassingen van additive manufacturing worden ingezet voor serieproductie. Zo loopt het stralen van kunststof onderdelen in de S2 geautomatiseerd zodra de producten eenmaal in de machine zijn geladen en het juiste programma is geselecteerd. De nieuwe S2 straalcabine is ATEX gecertificeerd. In een eerste stap gaan de onderdelen over een speciale trogband waarmee het restant aan poeder wordt verwijderd. Daarna wordt het oppervlak gestraald. De S2 haalt een hoge mate van reproduceerbaar resultaat door een gepatenteerde technologie waardoor het straalmiddel van een constant hoge kwaliteit blijft. AM Solutions heeft zowel voor de machine als het proces patent aangevraagd.

Inwendige oppervlakken reinigen

De derde nieuwe machine die op Formnext te zien zal zijn, is de S1, een natstraal cabine voor metalen AM-werkstukken. Hiermee kan men tot lage Ra-waarden komen. Tot op zekere hoogte kan men zelfs interne oppervlakken nabewerken voor een gladder oppervlak. De waterlaag om het werkstuk voorkomt dat er insluitingen kunnen ontstaan door agressieve media. Optioneel kan de machine voorzien worden van een recyclingsysteem voor het terugwinnen van proceswater uit het afvalwater.

Back to top button