Technology

3D-Hybrid maakt van CNC machines 3D metaalprinters

Het Amerikaanse 3D-Hybrid lanceert drie verschillende 3D printkoppen, waarmee een bestaande CNC machine verandert in een 3D metaalprinter. De basisversie, voor 3D printen met lichtboog lastechnologie, begint bij 50.000 dollar.

CNC machine kan 3D printen met lasdraad, laser en poeder én cold spray technologie

“Ons commitment om complexe maakproblemen op te lossen met geavanceerde additive manufacturing methoden, heeft geleid tot de integratie van AM technologie in elke CNC machine”, zegt Karl F. Hranka, oprichter van 3D-Hybrid. Elke 3D printunit is voorzien van een standaard gereedschapopname voor in de spindel. 3D-Hybrid maakt drie verschillende versies, elk voor een andere AM technieken. Naast het 3D printen met lasdraad is dat een unit met laser en metaalpoeder en een cold spray versie.

 

Wire-Arc: tot 573 cm3 materiaal per uur

Met de Arc, de Laser en de Cold Spray unit dekt het Amerikaanse bedrijf een groot deel van de AM technologie af die ook als Direct Energy Deposition wordt aangeboden. Hierbij gaat het niet om nauwkeurigheid maar om snelheid en materiaalkwaliteit. Door de units in een CNC machine te integreren, wil 3D-Hybrid zowel de kostprijs reduceren als ook de mogelijkheid scheppen om de stukken direct in de machine na te bewerken. De Wire-Arc tool gebruikt een eigen technologie waarvoor patent is aangevraagd. Hiermee kan men een groot aantal legeringen printen. Het opbouwvolume bedraagt meer dan 573 kubieke centimeter per uur. De unit wordt geleverd inclusief een eigen monitoringsysteem. Voor speciale legeringen die alleen in poedervorm verkrijgbaar zijn, heeft 3D-Hybrid een Wire+Powder tool ontwikkeld. Met deze combinatie kun je ook je eigen legering maken tijdens het 3D printen door poeder en draad samen te smelten.

Lees verder op Made-in-Europe voor informatie over de andere 3D printunits.

Back to top button