Technology

Additive Industries verlaagt de drempel voor 3D metaalprinten

Lancering MetalFab 300 Flex met variabel scanbereik

Additive Industries verlaagt met een nieuw model én een nieuw verdienmodel de drempel om in te stappen in 3D metaalprinten. De MetalFab 300 Flex is het nieuwe, kleinere AM-systeem van de Eindhovense machinebouwer. Het bouwplatform van 300 bij 300 mm bij 400 kan naderhand via een abonnementsmodel vergroot worden naar 420 bij 420 bij 400 mm.Additive Industries heeft met de MetalFab tot nog toe altijd vastgehouden aan een modulair AM-systeem, met altijd minimaal één printunit met een formaat van 420 bij 420 mm. De initiële investeringskosten voor bedrijven die met 3D metaalprinten willen starten, liggen echter hoog. Zeker momenteel is de wereldwijde markt dan ook zwak.


Scanbereik van MetalFab 300 Flex met licentie te vergroten naar dat van groot formaat systemen


Risico’s beheren, flexibiliteit behouden

Met de nieuwe MetalFab 300 Flex wil Additive Industries tegemoet komen aan bedrijven die hun financiële en technische risico’s willen beperken, maar wel de flexibiliteit willen behouden om met dezelfde machine grotere onderdelen te gaan produceren. “De MetalFab 300 Flex is is ontworpen om onze klanten te helpen hun technische en financiële risico’s te beheren terwijl ze hun AM business laten groeien. Het is specifiek gericht op klanten die zowel kleine als grote onderdelen moeten kunnen maken, maar zonder de initiële kosten van een grote printer”, zegt Mark Massey, CEO.


Maandelijkse of levenslange licentie groter scanbereik

Wie de MetalFab Flex 300 koopt (basisprijs € 680.000) kan in eerste instantie het kleine bouwvolume benutten. De fysieke bouwkamer is echter altijd de grote, dus 420 bij 420 mm. Additive Industries beperkt in de basisuitvoering het scanbereik tot 300 bij 300 mm (hoogte is altijd 400 mm). Gaan bedrijven opschalen of gaan ze grotere componenten 3D printen, dan kan men een maandelijks abonnement nemen op de licentie om het scanbereik te vergroten. Eventueel kan men ook een levenslange licentie kopen om het volledige scanbereik te benutten. Additive Industries zegt dat het prijskaartje van de machine vergelijkbaar is met die van andere midden formaat metaalprinters, maar dat de gebruiker wel de flexibiliteit koopt om op dezelfde machine te upgraden naar een groot formaat AM-systeem.


Betaalbaar en flexibel

De standaard twee lasers van elk 500 W (kan uitgebreid worden naar 4) bestrijken dan het oppervlak van 420 bij 420 mm. In de kleine versie kan elke laser het volledige bouwoppervlak belichten. Additive Industries zegt de eerste in de AM-industrie te zijn die het bouwvolume on-demand kan vergroten. Hierdoor combineert het bedrijf de voordelen van een kleinere, beter betaalbare metaalprinter met de veelzijdigheid die grotere systemen bieden. Poederhandling blijft geïntegreerd in het systeem. Het bouwplatform kan verwarmd worden tot 175 graden C.

Additive Industries presenteert de MetalFab 300 Flex deze week tijdens Rapid + TCT in Los Angeles.

Back to top button