ManufacturersTechnology

Formlabs Fuse 1: SLS printer onder 10 mille

Formlabs gaat het kunstje met de betaalbare SLA-printer overdoen, maar dan met SLS-technologie. Tijdens het eerste klantenevent heeft het Amerikaanse bedrijf de Formlabs Fuse 1 aangekondigd. Deze SLS printer komt midden 2018 op de markt. Voor een totaal oplossing, inclusief een reinigingsstation, vraagt Formlabs $ 19.999. Dat is een fractie van de huidige SLS machines.

 

Gaat Formlabs stunt met SLA printer herhalen met lasersintertechnologie?

 

Formlabs Fuse 1
Formlabs zet met de Fuse 1 SLS technologie in de markt voor een fractie van de prijzen van bestaande systemen.

Formlabs heeft Pinkstermaandag in het MIT Media Lab in Massachusetts voor het eerst het event The Digital Factory gehouden. Een speciale klantendag voor de gebruikers van de Form 1 en 2, de stereolithografie 3D printer waarmee de fabrikant enkele jaren geleden de SLA technologie voor een brede groep toegankelijk maakte. Nu stapt men dus in de poederbedtechnologie. “Dezelfde weg vervolgen we vandaag met de Fuse 1 en de 3D printtechnologie SLS. Professioneel 3D printen bij lage investeringskosten en een grote mate van gebruikersvriendelijkheid”, aldus Max Lobovski, oprichter en CEO van Formlabs bij de presentatie van de Formlabs Fuse 1.

 

20 keer goedkoper dan bestaande systemen

De nieuwe 3D printer komt midden 2018 op de markt. Formlabs heeft echter al een aantal zaken bekend gemaakt. Zo komen Nylon 12 en Nylon 11 als eerste materialen beschikbaar, geschikt voor functionele prototypen en eindproducten. Het is echter vooral de prijs waarmee de Formlabs Fuse 1 hoge ogen wil gooien. Hoewel Formlabs niet helemaal duidelijk is over de prijzen, is wel zeker dat deze vele malen lager zijn dan de huidige SLS systemen. De laserprinter zelf kost $ 9.999. Dat is 20 keer goedkoper dan de huidige goedkoopste SLS printers. In het Europese persbericht wordt over € 9.999 euro gesproken, maar op de website staat iets meer dan € 12.000 vermeld (en $9.999). Nog steeds zeer weinig. Voor het dubbele krijgt de koper een compleet systeem. Dat bestaat uit behalve de Formlabs Fuse 1 uit een extra bouwcilinder en een post processing station. Ook kan met dit systeem een deel van het poeder hergebruikt worden.

Google en New Balance bètaklanten

Qua formaten en dergelijke, biedt de nieuwe Formlabs Fuse 1 een bouwvolume van 165 x 165 x 320 mm. Over laserbron en dergelijke zijn geen verdere details bekend gemaakt. Een van de eerste bètaklanten zijn Google ATAP Skunkworks en schoenenfabrikant New Balance. Dit laatste heeft een samenwerking met Formlabs aangekondigd. Deze eerste klanten wijzen op de snelheid waarmee de SLS machine print.

 

Productiecel voor SLA

Formlabs heeft nog een tweede innovatie aangekondigd, namelijk de Form Cell. De 3D printerfabrikant volgt een aantal andere partijen door een complete productiecel rond de stereolithografie printer aan te bieden. Een aantal Form 2 3D printers wordt met een robot bediend. Onderdeel van de cel is eveneens een reinigingsinstallatie. Formlabs heeft eigen softwareplatform voor de Form Cell ontwikkeld. Deze is standaard voorzien van interfaces voor de gangbare CRM, ERP en MES pakketten.

Form Cell
De Form Cel is het antwoord op de vraag naar geautomatiseerde systemen voor SLA printen.

 

Back to top button