3D printmarkt

Subcon 2017 onderzoek: explosieve toename in verwachting doorbraak 3D printen

Deze week vindt in Birmingham (VK) Subcon 2017 plaats, de Britse toeleveringsbeurs. Elke zichzelf respecterende beursorganisator laat tegen tegenwoordig onderzoek doen. Ook Subcon. Wat blijkt: 85% van de deelnemende toeleveranciers verwacht binnen vijf jaar 3D printen als productietechniek te gaan gebruiken. Een jaar geleden lag dit percentage nog op 21%.

 

85% verwacht binnen 5 jaar AM toe te passen voor productie componenten

Je kunt dus gerust stellen dat het vertrouwen in additive manufacturing explosief groeit bij de Subcon community. Een jaar geleden antwoordde 21% van de deelnemers op dezelfde vraag dat ze additive manufacturing voor de productie van onderdelen zouden gaan inzetten; 35% zei toen misschien in de komende vijf jaar. En nu dus 85% die dit verwacht.

 

Eén op drie zoekt besteedt uit aan 3D print servicebureau

Wat interessant is, is dat een derde van de deelnemers aan het onderzoek verwacht dat men hiervoor een 3D print servicebureau gaat inschakelen. Ze gaan dus niet direct zelf in de technologie investeren, maar schakelen experts in. Van de bedrijven die al onderdelen heeft geprint, heeft 37% dit gedaan via servicebureaus. Deze percentages stemmen overeen met de geluiden die je steevast hoort op conferenties over additive manufacturing. Velen verwachten de eerste groei juist bij de onafhankelijke servicebureaus, omdat bedrijven via die weg zonder dure investeringen ervaring met de technologie kunnen opdoen. Bovendien hoeven ze niet nu al de investeren in een specifieke AM technologie.

 

Keynotesprekers van Renishaw en Universiteit Nottingham

Additive Manufacturing is een van de onderwerpen in de conferenties die samen met Subcon en de gelijktijdige beurs Advanced Manufacturing plaatsvinden in Birmingham. Sprekers zijn onder andere professor Richard Hague van de Universiteit van Nottingham. Hij zei recent nog tijdens een forumdiscussie bij Materialise World Summit 2017 te verwachten dat dankzij AM de grenzen van mass customization verlegd gaan worden. Met name door de komst van nieuwe ontwerpsystemen. “Designsystemen maken het personaliseren mogelijk. Nog meer direct, in de winkel.” Op de conferentie in Birmingham kijkt hij onder andere vooruit naar de volgende generatie 3D printers, die meerdere materialen kunnen verwerken en waarmee je complete producten kunt maken.

 

Renishaw liet op Formnext al zien hoe 3D metaalprinten mainstream kan worden. De printer is geintegreerd in een CNC productiestraat waarin ene robot de geprinte delen op de CNC machine plaastst en daarna op de Equator voor de controle van de maatnauwkeurigheid.

 

AM onderdeel geïntegreerd proces

Een van de keynotesprekers in Birmingham is Renishaw AM specialist Marc Saunders. Hij gaat in zijn presentatie in op de transitie die AM momenteel doormaakt naar een echte productietechnologie. Daarvoor is het nodig om tot een geïntegreerd proces te komen, zoals Renishaw ook telkens op beurzen benadrukt. AM staat niet op zichzelf maar is onderdeel ban een totale procesketen: van design tot en met nabewerken.

Subcon 2017 start 6 juni en duurt tot en met 8 juni in NEC Birmingham. Gelijktijdig vinden hier Advanced Manufacturing Show en The Engineer Design and Innovation Show plaats.

 

Back to top button