ApplicationsTechnology

Cybe Construction 3D print in 3 weken gebouw in Dubai

CyBe Construction heeft het 3D printwerk voor het R&Dronelab in Dubai afgerond. Het Nederlandse bedrijf heeft enige tijd geleden de opdracht gekregen om dit gebouw in Dubai te 3D printen. Het is het eerste laboratorium ter wereld waarvan de wanden en de constructie on site volledig 3D zijn geprint.

 

Nederlands bedrijf 3D print R&Drone lab van 168 m2

CyBe Constructions heeft niet alleen een eigen 3D betonprinttechnologie ontwikkeld, maar eveneens een receptuur voor het beton. In Nederland gaat het bedrijf eerdaags de Vergaderfabriek 3D printen. Internationaal gooit het vooral hoge ogen met de opdracht om het R&Dronelab in Dubai te printen. De elektriciteits- en watermaatschappij van Dubai bouwt momenteel een laboratorium waar onderzoek naar de inzet van drones gaat plaatsvinden. Om het futuristisch karakter te benadrukken heeft men voor 3D printen als bouwtechniek gekozen.

CyBe
De mogelijke inzet van de mobiele 3D printer waarmee CyBe on site gebouwen print.

27 elementen

CybeConstruction heeft in Dubai 27 elementen voor het nieuwe gebouw geprint. Dat gebeurde onder een grote tent, middenin de woestijn. Hiervoor heeft het bedrijf de CyBe RC 3Dp ingezet, een mobiele 3D printer. Het gebouw heeft een oppervlak van 168 m2 en werd binnen drie weken geprint. Het Nederlandse bedrijf meldt dat het project in Dubai aantoont dat je gebouwen van dit formaat sneller kunt 3D printen dan via traditionele technieken opbouwen. Momenteel wordt het gebouw afgewerkt door het dak te plaatsen, de deuren, kozijnen en andere zaken. Dat gebeurt door een aannemer. Als materiaal is CyBe Mortar gebruikt, een betonmix die samen met de TU Eindhoven is ontwikkeld. Dit is een duurzame mortel, zonder toevoeging van chlorides en metaaldelen. Na 1 uur mag het al belast worden. Het materiaal heeft al na 5 uur drogen een druksterkte van 4 N/mm2. Na 28 dagen is deze toegenomen tot de maximale sterkte van 6 N/mm2. Deze belastbaarheid is gelijk aan gewoon beton.

Half juni geeft CyBe Construction een live demo van de 3D printtechniek op Bouygues-Vivatech in Parijs. Binnenkort start men ook met het 3D printen van De Vergaderfabriek, een uniek concept voor een conferentieruimte in Nederland.

FOTO’s (Cybe Constructions): De Nederlandse 3D betonprinter aan het werk in Dubai.

 

R&Dronelab

 

Back to top button