MaterialsTechnology

Additive Industries zoekt met GKN naar kostenreductie metaalpoeders

Additive Industries onderzoekt samen met GKN Sinter Metals het gebruik van water geatomiseerde metaalpoeders voor 3D metaalprinten. Dit is een van de mogelijkheden om de materiaalkosten terug te dringen. Het door GKN ontwikkeld proces levert bovendien zeer fijne metaalpoeders op, met een bijna perfecte rondheid en goede spreiding van de poedergrootte.

 

GKN test water geatomiseerde poeders op Metalfab1

Daan Kersten zegt dit in een interview op het blog van GKN Sinter Metals. Daarin gaat hij in op de samenwerking met het Duitse bedrijf, een van de Bètaklanten die de Metalfab1 test. De samenwerking gaat echter verder dan het testen van de metaalprinter, aldus de CEO van Additive Industries. “Voor ons geïntegreerd productiesysteem zijn de totale kosten per product cruciaal. Daarom kijken we voortdurend hoe we deze kosten kunnen verlagen, Samen met GKN werken we nu ook aan het terugdringen van de materiaalkosten.” Het uiteindelijke doel van de beide partners is om de kosten per geprint onderdeel zover terug te dringen, dat de technologie kan concurreren met gieten. Daarmee zou men een nieuwe, grote markt openen.

 

GKN Sinter Metals
De ingebruikname van de Metalfab1 enkele maanden geleden bij GKN Sinter Metals.

Alternatief productieproces

Een van de mogelijkheden om de materiaalkosten voor metaalprinten te reduceren, is het gebruik van water geatomiseerde poeders. Doorgaans zetten fabrikanten voor de productie van metaalpoeders gas of chemicaliën in. Het alternatieve proces met water onder hoge druk is goedkoper en levert een goede poederkwaliteit op. GKN Sinter Metals en zusterbedrijf Hoegenaes passen de technologie wel al toe bij de productie van metaalpoeders voor Metal Injection Moulding.

 

Toegang tot auto-industrie

De samenwerking tussen de Nederlandse 3D metaalprinterfabrikant en GKN Sinter Metals is belangrijk om de Eindhovense technologie goed te laten landen in de automotive industrie. Performance en kosten zijn daarvoor twee essentiële voorwaarden. De kennis en ervaring die GKN in deze sector heeft, is volgens Daan Kersten bijna nergens anders te vinden. “Ze maken dagelijks 11 miljoen onderdelen voor auto’s per dag. Omdat ze zo bekend zijn met hoog volume productie, zijn ze voor ons de ideale partner om ons systeem te testen in het kader van de strikte eisen die de automotive industrie stelt.”

 

BMW print ook al op Metalfab1

Additive Industries begint al voet aan de grond te krijgen in deze industrietak. Want behalve GKN Sinter Metals beschikt ook BMW inmiddels over de Metalfab1. BMW heeft de eerste machine uit de serieproductie gekocht. “Dit bevestigt de apetijt van de markt voor serie productie machines”, zegt Daan Kersten. Hij verwacht verdere groei, afgaande op de orders die in de pijplijn zitten. “Onze ambitie is om de industrieleider te worden in metaal AM voor prototyping, kleine serieproductie als ook grote serie productie.” Additive Industries slaat daarvoor dit jaar de vleugels uit naar de Amerikaanse markt en betreedt in 2018 de Aziatische markt.

 

Back to top button