Applications

3D printen voor gebouwrestauratie: nieuwe markt?

Met de forse afmetingen waarin de Massivit M1800 3D printer producten print, kun je bij de restauratie van gebouwen voor een fractie van de kosten replica’s maken. En dat in korte tijd, omdat de gelprinting technologie van Massivit grote volumes in korte tijd print. Het Italiaanse Sismaitalia heeft met dit idee een nieuwe markt aangeboord.

 

Digital Dot en Massivit tonen mogelijkheden 3D printen voor restauratieprojecten

“Met deze mogelijkheid verbreden we ons aanbod naar bestaande klanten alsook boren we een nieuwe markt aan”, zegt Frederica Tisato van het Italiaanse bedrijf. Sismaitalia houdt zich van huis uit bezig met onder andere interieurdesign. Het is het eerste Italiaanse bedrijf dat investeerde in de Massivit M1800 3D printer. Komende week presenteert het bedrijf een restauratie case tijdens het 3D in Signage evenement bij Digital Dot in Vilvoorde, de Benelux distributeur van Massivit.

 

De originele, verweerde kapiteel.

 

Replica’s ornamenten en kapitelen printen

Het probleem bij veel oude gebouwen is dat de ornamenten aan de buitenkant door de loop der tijd vaak verweren. Het weer heeft een nefaste uitwerking. Vaak zijn het typerende kenmerken van een oud gebouw. Restaureren van het oorspronkelijke ornament is tijdrovend en kostbaar. De kosten kunnen de pan uit reizen. 3D printen blijkt hier een uitkomst te zijn. Frederica Tisato, algemeen directeur van Sismaitalia legt uit hoe men bij een 19e eeuw Spada Palace in Ferrara te werk is gegaan. “Met de capaciteiten van de Massivit 3D printer kunnen we elk van de vijf levensgrote kapitelen onder het Frans balkon in één stuk printen. Daarmee hebben we de lange doorlooptijd van een traditionele restauratie vermeden.” De grootste kapiteel meet 790mm, de kleinere zijn 480 mm hoog. Omdat de Massivit 3D printer met twee koppen print, konden in 20 uur tijd telkens twee producten geprint worden.

 

Massivit

Op de Massivit M1800 kunnen twee ornamenten gelijktijdig worden geprint in 20 uur tijd.

 

Holle structuur gevuld met PU schuim

Omdat de eigenaar de ornamenten met name als visueel element terug wilde, heeft Sismaitalia het ontwerp kunnen aanpassen zodat de geprinte steunen hol zijn. Deze holle ruimte zijn gevuld met polyurethaan schuim voor extra sterkte. Dat vullen gaat echter veel sneller dan printen. Bovendien geeft deze vulling met pulyurethaan schuim extra stevigheid, voldoende om het gewicht van het Frans balkon op te vangen. De productiekosten zijn uiteindelijk tot een minimum beperkt. Elk kapiteel is daarna afgewerkt met gips en geschilderd in dezelfde kleur als de originele exemplaren. “Voor mij als architect opent 3D printen de deur naar meer ontwerpmogelijkheden. Ik kan grote projecten in korte tijd realiseren zonder compromissen ten aanzien van de esthetische aspecten”, zegt Alberto Apostoli, die als architect het project in Ferrara begeleidde.

 

Het eindresultaat.

Steeds grotere rol 3D printen

Voor Frederica Tisato maakt dit project duidelijk dat 3D printen snel geaccepteerd wordt in steeds meer sectoren, voor uiteenlopende toepassingen. “De Massivit M1800 3D printer heeft een integrale rol gespeeld in meerdere interieur- en architectonische projecten die we recent hebben binnengehaald. We hebben een handvol andere restauratieprojecten inmiddels in de pijplijn.”

Digital Dot organiseert op 18 oktober vanaf 9.30 uur in Vilvoorde het evenement 3D in Signage. Behalve de inleidingen door Nico Desmedt van Digital Dot en Gaspare Bugli van Massivit, is er de casestudy van Sismaitalia en houdt Christian Deyckaerts, FESPA-president, een presentatie over trends en innovatie in retail. Ook zijn er live demonstraties van zowel de Massivit M1500 als MN1800 3D printer. Hier vind je het programma.

 

Back to top button