ApplicationsTechnology

Crowdfunding campagne voor Europa’s eerste 3D geprint gebouw

De Slaapfabriek in Teuge gaat uitbreiden met De Vergaderfabriek. Bijzonder aan dit nieuwe gebouw: het wordt 3D geprint. De Vergaderfabriek wordt het eerste 3D geprinte gebouw in Europa met een zero footprint. NLInvesteert is een van de partijen die de bouw financieel mogelijk maken. Een crowdfunding campagne moet nu de rest van het benodigd bedrag bijeen brengen,

 

Arvid en Marjo Prigge willen grenzen verleggen. Naast hun succesvolle bed & breakfeast De Slaapfabriek in Teuge willen ze een kleinschalig vergadercentrum bouwen. De Vergaderfabriek meet zo’n 90 m2 en is geschikt voor maximaal 45 personen. In deze vergaderlocatie zal het mogelijk worden om met behulp van de laatste beeld, geluid en andere technieken een virtuele omgeving te creëren. Wil je bijvoorbeeld in Central Parc in New York vergaderen, want wordt het park inclusief geluiden virtueel nagebootst in Teuge.

De Vergaderfabriek in Teuge: Europa’s eerste 3D geprinte gebouw met zero footprint

De initiatiefnemers willen echter eveneens dat De Vergaderfabriek een iconisch gebouw wordt, passend binnen hun ideeën over onder andere duurzaamheid. Mede daarom hebben ze gekozen om het te laten 3D printen. Het gebouw heeft een 40% kleinere CO2 footprint dan een vergelijkbaar gebouw traditioneel gebouwd. De afvalstroom wordt mede door 3D printen zelfs met 75% verminderd. De Vergaderfabriek wordt energie neutraal. Het ontwerp komt Pim van Wylick van The Form Foundation.

De Vergaderfabriek
De binnenkant van Europa’s eerste 3D geprinte gebouwd dat in Teuge verrijst.

In tien dagen 3D geprint

Het 3D printen gebeurt door Cybe Construction uit Oss. Deze Nederlandse innovator heeft een technologie ontwikkeld waarmee je constructieve elementen met beton kunt printen. In totaliteit denkt men tien dagen nodig te hebben om het gebouw te 3D printen van beton. Naast Cybe Construction is ook een aantal andere partijen, waaronder de TU Eindhoven en Revelating, betrokken bij de ontwikkeling van het innovatieve concept. Het bouwkundig concept is eerder dit jaar doorontwikkeld tijdens de Dutch Construction Hackathon van het Startup Fest. De twee initiatiefnemers willen hun nieuwe vergaderconcept via Cente4Moods BV ook andere vergadercentra uitrollen.

3D print
Het zijaanzicht van De Vergaderfabriek,

Crowdfundingcampagne: 375.000 euro nodig

Nu de plannen in concept gereed zijn en de technische haalbaarheid is aangetoond, is een cruciale fase in het project aangebroken: het rond krijgen van de financiering. NLInvesteert heeft dit op zich gepakt. NLInversteert is een platform voor co-financiering. Er is totaal 375.000 euro nodig om het concept te realiseren. Ondertussen is al meer dan een kwart van het benodigd bedrag bijeengebracht via het platform.

 

Back to top button