ApplicationsMaterials

Prodways met Nike en Scientifeet in schoenenindustrie

Prodways kondigt een compleet portfolio voor de schoenenindustrie aan. De oplossing van het Franse concern draait allereerst om het flexibele materiaal TPU voor de SLS printers. Onder andere Nike is overtuigd hiervan. De tweede helft van de oplossing is het 3D printen van spuitgietmatrijzen voor de buitenzool. Met het Franse Scientifeet is daarnaast een end-to-end systeem ontwikkeld. Daarmee zijn al 5.000 gepersonaliseerde inlegzolen ontworpen en 3D geprint.

Nieuw TPU en SLS printer concurreren met matrijzen en spuitgieten

De schoenenindustrie is blijkbaar een aantrekkelijke markt voor de 3D printindustrie. Prodways heeft de afgelopen jaren met enkele partners zowel aan hardware als materialen gewerkt voor deze sector. Het thermoplastisch polyurethaan van Prodways kan behoorlijk opgerekt worden. De grens ligt bij 300%. Daardoor leent het TPU zich voor het 3D printen van ultra flexibele inlegzolen met een hoge weerstand tegen breken. Omdat het materiaal geprint wordt, kunnen de fabrikanten zonder tooling tussenzolen produceren met een unieke lattice structuur voor méér sterkte in combinatie met een geringer gewicht. Prodways zegt dat deze rasterstructuur preciezer dan tot nog toe geprint kan worden.

 

Prodways opent nieuwe mogelijkheden voor de schoenenindustrie met de 3D printtechnologie en de eigen materialen. (Foto Scientifeet)

 

 

Beter dan spuitgieten

Prodways ziet na een aantal jaren ontwikkelen, het materiaal en de SLS printtechnologie als concurrerend alternatief voor traditionele maakprocessen. Daartoe rekent Prodways ook het spuitgieten met CNC gefreesde matrijzen. Spuitgieten is begrensd qua mogelijkheden om de eigenschappen van de zool lokaal aan te passen. 3D printen met TPU biedt deze kans wel. De shore hardnes hoeft niet in de hele zool gelijk te zijn maar kan variëren. Hierdoor presteert de zool beter omdat elke zone kan worden afgestemd op de specifieke vraag van een sporter of atleet.

 

Kortere time to market

Nike is een van de eerste klanten die met de SLS printers van Prodways en het nieuwe materiaal ervaring heeft opgedaan. Harleigh Doremus van Nike Rapid Prototyping: “Prodways TPU is een excellente aanvulling op onze rapid prototyping activiteiten. Het gemak waarmee we het TPU poeder kunnen verwerken, zorgt ervoor dat we consistent flexibele zolen van hoge kwaliteit printen. Dit is een belangrijk aspect om speed te market voor nieuwe Nike producten te verhogen.”

 

Spuitgietmatrijzen voor schoenzool printen

Het 3D printen van de tussenzool is slechts één helft van de oplossing die Prodways de sportschoenenfabrikanten biedt. Deze brengen elk jaar honderden nieuwe modellen op de markt. Elk model vergt enkele tientallen matrijzen om de onderzool in verschillende maten te kunnen spuitgieten. Prodways zet voor de productie van de matrijzen de MovingLight printtechnologie in. Daarmee print men composiet matrijzen die sterk genoeg zijn om de schoenzolen met meestal aangepaste designs te spuitgieten of te persen. In plaats van kostbare metalen matrijzen te frezen, beschikt de schoenenfabrikant binnen enkele uren nadat het design klaar is over een matrijs klaar voor productie van de schoenzolen. Ook hier geldt als extra argument dat nieuwe designs mogelijk zijn.

Samen met Scientifeet is een end-to-end oplossing ontwikkeld, waarmee podotherapeuten steunzolen op maat kunnen designen en daarna printen. (Foto: Scientifeet)

Orthopedische inlegzolen uit de 3D printer

Prodways probeert ondertussen ook een voet tussen de deur te krijgen bij de productie van orthopedische schoenzolen, wereldwijd een groeimarkt. Sinds enkele maanden biedt het bedrijf Scientifeet podotherapeuten een complete oplossing voor het op maat maken van aangepast steunzolen. Dit proces is ontwikkeld met Prodways. Het start met het maken van een 3D scan. Nadat de podotherapeut deze heeft bewerkt, kan de op maat gemaakte zool geprint worden. “De mogelijkheid om een inlegzool aan te passen aan de pijnpunten die een individuele patiënt voelt, is een game changer voor orthopedische toepassingen”, zegt Cyrille Pailleret, directeur van Scientifeet. Het bedrijf heeft ondertussen al meer dan 5000 gepersonaliseerde inlegzolen geproduceerd met de oplossing van Prodways.

In de Benelux vertegenwoordigt NextStep3D het Franse 3D printconcern

 

Back to top button