3D printmarktTechnology

DSM Venturing leidt investeringsronde in Voxel8

DSM Venturing heeft een serie B investering in Voxel8 afgerond. Dit Amerikaanse bedrijf ontwikkelt een multi-materialen productietechnologie voor de sportschoenen en -artikelenmarkt. Onlangs heeft Voxel8 het eerste systeem, ActiveLab Digital Fabrication System, op de markt gebracht.


Voxel8 is opgericht door professor Jennifer Lewis samen met een team wetenschappers van Hardvard University. Zij en haar team hebben een productietechnologie ontwikkeld waarmee je het bovenwerk van de schoen digitaal kunt produceren. Ook voor de productie van slim textiel is de technologie geschikt. De voordelen zijn drastische kortere doorlooptijden bij productontwikkeling en in de productie. Verder nemen de gereedschapskosten sterk af en kan men door lokaal te produceren transportkosten en douaneheffingen omzeilen. Fabrikanten kunnen complexe ontwerpen en structurele features in hun schoenen en sportartikelen integreren, zonder of met heel lage incrementele productiekosten.

De ActibeLab machine van Voxel8 (foto’s Voxel8)

Disruptieve verandering schoenenproductie

Daarnaast geeft de digitale productietechnologie de ontwerpers veel meer ontwerpvrijheid. Schoenen en andere textielproducten kunnen voorzien worden van complexe structuren en nieuwe geïntegreerde functies. De productie van sportschoenen verschuift volgens de oprichters van Voxel8 straks van lage lonen landen naar fabrieken dichtbij de eindgebruikers, in zowel Europa als de Verenigde Staten. Daardoor kunnen fabrikanten veel sneller reageren op de veranderende consumentenvraag.

Ruim 30 patenten

De ActiveLab Digital Fabrication System is het eerste werkend systeem van Voxel8. Dit systeem is bedoeld voor zowel de ontwikkeling, het testen als het produceren van hoogwaardig schoeisel voor atleten. Hoewel het bedrijf pas in 2014 is opgericht, werkt Jennifer Lewis al meer dan tien jaar aan de ontwikkeling en staan er meer dan 30 patenten voor het printen van structurele en functionele materialen op zijn naam.

Strategische markt voor DSM

Pieter Wolers, directeur DSM Venturing, vindt de investering in Voxel8 een “excellente aanvulling” op het portfolio van het investeringsfonds van DSM. De technologie van Voxel8 gaat een drastische impact krijgen op de voor DSM belangrijke sportschoenen en -artikelen markt. Wereldwijd worden er jaarlijks alleen al zo’n 2,5 miljard paar sportschoenen geproduceerd. DSM Venture leidt de serie B ronde. Daaraan neemt ook HP Tech Ventures deel.


Back to top button