Materials

DSM biobased EcoPaxx voor FGF printproces

Biobased granulaat helpt automobielindustrie de CO2 voetafruk te verkleinen

Koninklijke DSM introduceert EcoPaxx AM4001 GF (G), een high performance materiaal voor Fused Granular Fabrication (FGF printen). Het materiaal voor 3D pellet printen is een biobased kunststof, ontwikkeld voor zowel tooling als structurele componenten waarbij duurzaamheid een thema is. DSM ziet in het nieuwe materiaal een metaalvervanger, waarmee autofabrikanten zowel lichtere auto’s kunnen bouwen als de CO2-voetafdruk van hun productie verkleinen.


EcoPaXX AM4001 GF (G) is een polyamide PA410 en combineert alle functies die nodig zijn voor de additieve productie van gereedschappen en structurele onderdelen voor auto’s. DSM heeft het materiaal ontwikkeld voor FGF-printtechnologie. Het heeft uitstekende thermische en mechanische eigenschappen met een lage vochtopname, een uitstekende chemische weerstand en goede oppervlakte-eigenschappen, evenals 42% biobased content op basis van ISO 16620-1 2015(E). DSM’s eigen PA410-technologie in EcoPaXX zorgt voor een lagere vochtopname dan de klassieke PA6/66 en is tegelijkertijd een duurzaam, gemakkelijk te printen en te verwerken materiaal op biobasis.

FGF printen

Automobielindustrie

Het is het eerste materiaal voor 3D printen dat gebaseerd is op het bio-based engineering materiaal EcoPaxx van DSM. Het is ontwikkeld voor industriële toepassingen. Een van de sectoren waar DSM de aandacht op richt is de automobielindustrie. 3D printen van zowel gereedschappen als structurele componenten voor auto’s, verkort de productietijd en maakt het makkelijker om wijzigingen door te voeren. Door het gebruik van duurzame polymeren voor metaalvervanging kunnen autofabrikanten twee duurzaamheidsdoelstellingen tegelijk realiseren: lagere emissienormen door het bouwen van lichtgewicht auto’s en het verkleinen van de CO2-voetafdruk van hun productie.

DSM geeft 11 november tijdens Formnext Connect een presentatie over waarom de circulaire economie additive manufacturing technologie nodig heeft. De presentatie gaat over de voetgangersbrug die samen met Royal Haskoning DHV werd ontwikkeld.

Back to top button