Technology

12 lasers goed voor productiecapaciteit van 10 ton AM-producten

Liefst 12 lasers van elk 1 kW zitten er in de nieuwe NXG XII 600 van SLM Solutions. Daarmee is deze nieuwe generatie 3D metaalprinters 20 keer sneller dan het kleine neefje SLM 280 met enkele laser. Per uur kan men tot 1000 cc materiaal opbouwen. Samen met enkele andere gepatenteerde innovaties, moet deze machine het pad effenen naar serieproductie tegen lagere kosten.


SLM Solutions zet met nieuwe generatie metaalprinters stap richting serieproductie

SLM Solutions heeft de nieuwe generatie 3D metaalprinter online gepresenteerd.

Na een aantal moeilijke jaren komt er weer positief nieuws uit Lübeck. Vorige week meldde SLM Solutions nog een omzetgroei in de eerste negen maanden van dit jaar met 37%. Het aantal nieuwe orders ligt weliswaar onder het niveau van 2019, maar van kwartaal op kwartaal verbeterden de verkopen in Q3 wederom.

Gepatenteerd scanpatroon

Het grote nieuws is de nieuwe machine, NXG XII 600, de laser poederbed metaalprinter met 12 lasers en een bouwvolume van 600 bij 600 bij 600 mm. SLM Solutions richt zich met deze machine onder andere op de automobiel- en luchtvaartindustrie, waar de 12 lasers de weg vrijmaken naar serieproductie.  Om het potentieel van 12 lasers maximaal te benutten, is er een heel nieuwe verdeling  van het scanveld ontwikkeld, gepatenteerd door SLM Solutions. Hierdoor minimaliseert men interferentie tussen de lasers en wordt de totale workload gelijk verdeeld over de 12 lasers.

Volledig geautomatiseerd proces

Sam O’Leary, COO, zegt dat met deze machine voor het eerst echt serieproductie met additive manufacturing mogelijk wordt door de kostenreductie en de productiviteitsstijging. De hogere productiviteit is niet alleen te danken aan de 12 laserbronnen van elk 1 kW. Wat aan geschiktheid voor productie bijdraagt, is dat het systeem geïntegreerd kan worden in een volledig geautomatiseerd proces, inclusief automatisch wisselen van bouwcilinder, extern voorverwarmen en ontpoederen. Siemens maakte gisteren bekend dat SLM Solutions een van de nieuwe partners in het Siemens ecosysteem is. Alle aandrijvingen, besturing en automatisering in de nieuwe machine komen bij Siemens vandaan.

Zoomfunctie voor extra snel printen

SLM Solutions heeft de Zoomfunctie voor de nieuwe metaalprinter ontwikkeld. Elk optiek beschikt over een dubbele lenzensysteem. Daarmee kan men de spotgrootte van de laser variëren. De diameter van de straal kan tot 400 micrometer worden vergroot. In één laag kan men verschillende diameters hanteren. Hierdoor kan men tot 1000 cc en meer materiaal per uur opbouwen, afhankelijk van de geometrie en de legering en de gevraagde nauwkeurigheid. “Tot nog toe bepaalde de Quad laser de grenzen van wat mogelijk is. Wat we met de 12 kW laser aan vermogen kunnen leveren, is echt baanbrekend”, aldus O’Leary. Een andere gepatenteerde innovatie is een nieuwe recoater, die in twee richtingen werkt.  De niet-productieve tijd tussen twee lagen in wordt met 40% verkort.

10 ton AM producten

Dit alles levert op jaarbasis een productiecapaciteit op van 10.000 kilogram AM-producten. SLM Solutions heeft de machine al meer dan een jaar getest, onder andere met het printen van een midframe voor de vliegtuigindustrie. Daarmee haalt men een dichtheid van het materiaal van 99,5 procent. Ook heeft men in Lübeck een aluminium motorblok geprint, incluisief interne lattice structuren om gewicht te sparen. Dat vergde slechts 21 uur.

Back to top button