3D printmarkt

SLM Solutions ziet markten in VS en Azië sneller herstellen dan in Europa

SLM Solutions zegt dat de markten in Azië en de VS zich sneller herstellen dan de Europese. Maar ze blijven wel op een lager niveau dan voor de Coronacrisis. Voor het hele jaar durft de Duitse fabrikant van 3D metaalprinters ondertussen een omzetgroei van 20 procent af te geven. Op 9 november wordt de nieuwe machine gelanceerd.


Waar andere spelers in de AM-industrie met zwakke cijfers komen, meldt SLM Solutions juist een omzetgroei. In het eerste half jaar van 20202 is de omzet bijna verdubbeld tot €31,2 miljoen. De eerlijkheid gebiedt wel erbij te zeggen dat het concern vorig jaar geplaagd werd door zwaar tegenvallende resultaten. De vergelijkingsbasis jaar op jaar valt hierdoor al snel positief uit.

Ondanks forse daling van verkopen verbetert het EBITDA-resultaaat significant

Kostenbesparingen zetten zoden aan de dijk

Dat neemt niet weg dat de fabrikant de financiële resultaten significant weet te verbeteren, ondanks de Coronacrisis die ook de AM-industrie financieel zwaar raakt. De orderintake lijdt ook bij SLM Solutions onder de wereldwijde lockdowns en het feit dat bedrijven qua investeren op de rem hebben getrapt. In de eerste zes maanden wist SLM Solutions voor €13,7 miljoen nieuwe orders af te sluiten (vorig jaar nog €20,8 miljoen). Dat het EBITDA-resultaat verbeterd is van – €12,9 miljoen naar – €6 miljoen, komt dan ook door de kostenbesparingen die het bedrijf heeft gerealiseerd. Daarnaast heeft SLM Solutions eenmalig een bate van €1,2 miljoen, dankzij de Coronasteunprogramma’s in Duitsland en de VS. En er is een half miljoen euro minder uitgegeven aan reizen.

Nieuwe machine wordt gamechanger

Meddah Hadjar, CEO, is tevreden over de voortgang van de turnaround die SLM Solutions in gang heeft gezet. “Dat heeft met name betrekking op de ontwikkeling van onze volgende generatie machines, wat nog steeds op schema ligt. De nieuwe machine zullen we in de week van 9 november (Formnext) lanceren. Het zal een gamechanger voor ons en voor de hele AM-industrie zijn.” In eerdere berichten heeft SLM Solutions al laten doorschemeren dat de nieuwe generatie over een veelvoud van de huidige lasers beschikt, waardoor de productiviteit sterk verbetert.

Markten trekken weer aan

De financiële topman van het bedrijf, Dirk Ackermann, verwacht dat de business verder gaat aantrekken in de komende maanden. “We verwachten dat de activiteiten door onze klanten verder intensiveren.” De aantrekkende markt aan het einde van de eerste helft van 2020 zet zich in de eerste weken van Q3 door. Vandaar de groeiverwachting van de omzet met minstens 20%.

Back to top button