ApplicationsTechnology

SLM Solutions wil binnen 3 tot 5 jaar deel aluminium gietwerk vervangen door AM

Nieuwe generatie SLM NextGen AM belooft dankzij 12 lasers meer dan 66% productiever te zijn

SLM Solutions ligt nog steeds op schema om de nieuwe SLM NextGen AM machine dit najaar op Formnext 2020 te lanceren. De eerste testresultaten zien er heel goed uit. Deze nieuwe generatie 3D metaalprinters moet zorgen voor de productiviteitsgroei in additive manufacturing om een deel van de aluminium gietmarkt naar zich toe te trekken. Het Duitse concern mikt onder andere op de markt voor series gietwerk tot 50.000 stuks voor de automobielindustrie. Het management verwacht dat de nieuwe generatie 3D metaalprinters in de automobielindustrie tot een verschuiving van oursourcing naar in-house productie zal leiden.


Met de nieuwe generatie machines zal het goedkoper worden deze additief te produceren dan te gieten, schetste het management van SLM Solutions tijdens de virtuele aandeelhoudersvergadering. SLM Solutions heeft tijdens de virtuele aandeelhoudersvergadering de strategie toegelicht. Eind vorig jaar had het Duitse concern wereldwijd 610 AM-machines geïnstalleerd bij klanten. Bijna een kwart van deze machines (165 stuks) staat in Duitsland, gevolgd door de VS (136) met vlak daarna Asia Pacific (134). Enkele jaren geleden is de overname van SLM Solutions door GE mislukt, dankzij een activistische aandeelhouder. Ondertussen bestaat een aanzienlijk deel van het senior management door ex-managers van GE. Bijna de helft van het senior management komt van GE af; in de top zelfs drie van de vijf.

De remklauw van een Bugatti geprint door SLM Solutions. Binnen enkele jaren wil de machinebouwer series gietstukken tot 50.000 per jaar gaan produceren met de nieuwe NextGen 12 lasers machine.

Werk afsnoepen van de gietindustrie

De ontwikkeling van de cijfers heeft zich in 2019 duidelijk verbeterd. SLM Solutions is klaar om te profiteren van de groei die het management verwacht voor additive manufacturing. Een van de groeimarkten is het 3D metaalprinten van onderdelen die nu nog gegoten worden. Als de AM sector erin slaag om maar 5% van de huidige wereldmarkt voor aluminium gietproducten in handen te krijgen, opent zich een grote markt. $ 1,25 miljard dollar zou dat betekenen. De totale wereldmarkt voor gietstukken groeit komende jaren naar $124 miljard. Een groei van de efficiency van de AM machines zal tot een industrialisatie van additive manufacturing leiden.

De vier grote uitdagingen

De vier grootste uitdagingen voor de fabrikanten zijn de betrouwbaarheid van de 3D metaalprinters, het gebrek aan AM-operators met voldoende competenties, certificering van de AM-onderdelen en de cost per part. Momenteel kan additive manufacturing op dit punt niet concurreren met gieten. Althans zeker niet voor de meerderheid van de producten. Bij kleine series biedt 3D metaalprinten wel al voordelen. SLM Solutions zegt dat de SLM NextGen machine tot een significatie verbetering van de productiviteit leidt. Zoveel, dat additive manufacturing extreem concurrerend wordt op het punt van kostprijs met giettechnologie.

Series tot 50.000 stuks per jaar

Binnen 3 tot 5 jaar denkt men series tot 50.000 per jaar goedkoper te kunnen 3D printen dan te gieten. De toenemende aantallen gaan samen met behoud van customization van de onderdelen. Door onderdelen te printen en niet te gieten, denkt men onder andere leadtimes te verkorten, 24/7 in-house productie te faciliteren en complexe globale supply chains overbodig te maken. Omdat fabrikanten geen voorraden meer nodig hebben omdat ze de onderdelen 3D printen zoals ze nodig zijn, optimaliseren autofabrikanten hun werkkapitaal en wordt verspilling tegengegaan.

SLM Solutions
Ondanks de Covid-19 crisis is het management van SLM Solutions optimistisch.

Verschuiving van outsourcing naar inhouse productie

Opvallend in de toelichting op de strategie is dat het management van SLM Solutions de AM technologie voor fabrikanten als een middel ziet om productie terug in eigen huis te halen. Dat maakt ze op lange termijn minder afhankelijk van toeleveranciers terwijl ze wel concurrerend blijven qua kosten. AM zal eveneens leiden tot productie dichterbij de eindklanten, mede om leverzekerheid in de aanvoerketens te waarborgen. Het management verwacht dat de interesse voor AM zal toenemen nu bedrijven door de Covid-19 crisis hun bestaande aanvoerlijnen gaan heroverwegen. Additive manufacturing is ondanks dat de transformatie van de supply chains forse investeringen vergt, de oplossing voor meer flexibiliteit en kostenvoordeel. AM brengt productie terug van oursourcing in lage lonen landen naar productie in of dichtbij de eindmarkten.

12 laser metaalprinter is de oplossing

De machine waarmee SLM Solutions deze markt naar zich toe wil trekken, is de NextGen, de opvolger van de huidige Quad Laser machines. Deze NextGen is de 3D metaalprinter met 12 laserbronnen, waarover in analistenpresentaties al eerder is gesproken. Met de nieuwe machines kunnen 80 tot 100 onderdelen per printjob worden geproduceerd, bijna een factor drie hoger dan met de SLM 500 Quad Laser. Dit betekent dat de printtijd per onderdeel minder dan 15 minuten bedraagt, ruim 66% korter dan de productietijd op de huidige SLM 500 met vier lasers. Deze korte productietijd moet de kostprijs per onderdeel zodanig verlagen, dat additive manufacturing kan concurreren met gieten van middelgrote series.

Hoewel ook SLM Solutions de impact van de Coronacrisis voelt, onder andere doordat de productie nog slechts op de helft van de capaciteit draait, gaat de ontwikkeling van de SLM NextGen machine gewoon door zoals gepland. De nieuwe machine zou in 2021 op de markt komen.  

Back to top button