Applications

Snelheid Figure 4 3D printer cruciaal voor BWT Alpine F1 team

Snelheid is voor een F1 team niet alleen op het racetrack essentieel, ook in de ontwikkeling van onderdelen. Het BWT Alpine 1 team print hoogwaardige mallen en vormen voor het gieyten met siliconen en PU-materiaal.


“De prestatie-eisen voor Formule 1-onderdelen zijn extreem. Races duren tot twee uur, waarin het hele voertuig wordt blootgesteld aan sterk wisselende temperaturen, intense trillingen en brute krachten”, zegt Pat Warner, Advanced Digital Manufacturing Manager bij het BWT Alpine F1 Team. Het ontwikkelteam valt hiervoor terug op 3D printen vanwege de snelheid waarmee men dan onderdelen kan ontwikkelen en testen. Eerder dit jaar investeerde het team in 4 snelle SLA printers van 3D Systems.

Materiaal voor siliconengieten

Een van de materialen die het team print met de Figure 4 Modular, is het EGGSHELL-AMB 10 materiaal. Dit is een speciaal materiaal voor het printen van modellen voor gieten met onder andere siliconen maar ook keramiek en metaal. Het leent zich vanwege de thermische eigenschappen met name voor siliconengieten. In combinatie met de Figure 4 van 3D Systems kunnen de vormen snel geprint worden. Soms print het ontwikkelteam van BWT Alpine meerdere modellen per dag: de meeste mallen zijn binnen 90 minuten klaar. De grootste mallen kosten tot 3 uur printtijd. In het proces maakt het F1 team gebruik van 3D Sprint, de software van 3D Systems waarmee onder andere support kan worden toegevoegd en het printproces wordt gecontroleerd.

Medogenloos tempo

“Met deze oplossingen zie ik elke dag dingen die ik nog nooit eerder heb gezien. Ik kan geen andere manier bedenken waarop we zoveel verschillende onderdelen in zoveel siliconen en PU-materialen zouden kunnen maken in dit meedogenloze tempo”, zegt Pat Warner tot slot.

Back to top button