Materials

Parts on Demand ontwikkelt eigen carbon gevuld PA11 poeder

Materiaaleigenschappen in de buurt van aluminium; kostprijs vergelijkbaar met CNC-delen

Door zelf een poeder te ontwikkelen en in eigen beheer te laten compounderen, 3D print Parts on Demand carbon gevuld PA11 tegen een prijs die slechts 20 tot 25 procent hoger ligt dan standaard PA11. “Hiermee verbreden we het toepassingsgebied in de machinebouw sterk. Veel aluminium onderdelen kunnen we nu betaalbaar vervangen door 3D geprinte stukken”, zegt Neil van Es, CEO van Parts on Demand.


Neil van Es merkt dat er niet alleen in de machinebouw maar ook in de automobielindustrie vraag is naar 3D geprinte producten die zwaarder belast kunnen worden dan het standaard PA11. Bijvoorbeeld voor tooling: klanten zoeken dan een hogere stijfheid dan standaard met nylonpoeders haalbaar is. “Je komt dan snel uit bij fancy materialen, maar zodra we moeten rekenen met een inkoopprijs van € 120 per kilo, heb je geen businesscase meer.”

Eigen 3D printmateriaal ontwikkeld

Daarom is het Parts on Demand team vorig jaar zelf basisgrondstoffen in de markt gaan zoeken en daarmee gaan testen. “Het bleek wel ingewikkeld te zijn om zelf materiaal te maken, maar niet onmogelijk”, zegt Neil van Es. “We hebben veel vlieguren gemaakt, maar ook veel geleerd.” De moeilijkheid zit in vezels vinden met de juiste lengte; niet te kort waardoor ze smelten, niet te lang waardoor ze de recoater in de vernieling helpen. Uiteindelijk heeft men een goede receptuur gevonden en de juiste parametersettings voor de EOS P396, die speciaal voor dit carbon gevuld materiaal is vrijgehouden. Dit is bij Parts on Demand de enige machine die niet aangesloten is op het automatisch vulsysteem.

Veel grotere markt

Inmiddels koopt Parts on Demand de grondstoffen zelf in en laat het materiaal compounderen. Daardoor slaagt het Utrechtse 3D printbedrijf erin om de kostprijs aanzienlijk lager te houden dan de carbon gevulde materialen die in de markt worden aangeboden. “In de totale kostprijs van de 3D geprinte onderdelen scheelt het 20 tot 25 procent. Daarmee vergroten we de markt aanzienlijk”, legt Neil uit. De eigenschappen van het carbon gevuld materiaal gaan richting die van aluminium. Doordat de prijs nu op een heel ander niveau uitkomt, ziet hij kansen om te concurreren met de productiekosten van aluminium CNC frees- en draaidelen. Concreet denkt hij aan tooling maar ook aan belaste tandwielen, looprollen in portalen etc.

Interesse groeit

Parts on Demand biedt het materiaal sinds kort aan, De interesse groeit elke week. Momenteel is men bezig om de prijsvergelijking met CNC freesdelen te maken. De eerste signalen is dat deze kostprijs van de producten elkaar redelijk in evenwicht houden. “En dan krijg je bij 3D printen de voordelen van de designvrijheid en korte levertijden erbij. Binnen een week zijn de onderdelen geleverd.”

Back to top button