Applications

Na Covid-19: geen magazijnen vol noodvoorraden maar vol 3D modellen

Panelleden America Makes Virtual Game Day pleiten voor digitale magazijnen die wereldwijd inzetbaar zijn

Ongetwijfeld zullen straks politici roepen dat we weer noodvoorraden moeten aanleggen voor als we nog een keer verrast worden door een pandemie of een andere ramp. Onzin, was de reactie van de sprekers tijdens de tweede America Makes Virtual Game Day Event. Digitale magazijnen, vol met 3D files gevalideerd en klaar om de producten te 3D printen. Dat is de oplossing.


De Verenigde Staten hebben al vroeg in de pandemie de Defense Production Act van stal gehaald. Dit is een wet die de overheid vergaande bevoegdheden geeft om in tijden van een crisis in te grijpen in de productie-industrie, bijvoorbeeld door export van medische producten te verbieden. Lou Rassey, oprichter en CEO van Fast Radius, vindt dat je in een digitaal tijdperk niet met een wet uit 1950 moet aankomen. “We weten niet wat de volgende crisis zal zijn. We hebben een Defense Production Act nodig voor het digitale tijdperk.”

Fast Radius ontwikkelt digitaal magazijn met Airbus

En dat betekent geen magazijnen vol stouwen met medische goederen die – als het goed is – nooit gebruikt worden. De oplossing die hij voor ogen heeft zijn digitale magazijnen, servers waarop de modellen en de procedures om 3D te printen klaar staan. “Als 3D printindustrie zijn we flexibel; we switchen van produceren voor automotive naar produceren voor de medische industrie of aerospace. Met digitale magazijnen kunnen we veel flexibeler reageren.” Fast Radius – een maakbedrijf dat zich sterk op online richt – ontwikkelt momenteel zo’n digital warehouse samen met Airbus voor de productie van tools die de vliegtuigbouwer wereldwijd nodig heeft. “Nu hebben we ook medische producten voor in zo’n magazijn. Daarmee kunnen we toekomstige problemen aanpakken, of het nu om gezondheid, een pandemie of een natuurramp gaat.”

Supply chain manager HP: welke lessen kunnen we leren?

Lou Rassey was niet de enige die deze suggestie deed tijdens het tweede America Makes Virtual Game Day Event, dit keer in het teken van de rol die additive manufacturing kan spelen in het oplossen van supply chain problemen. Mike Shannon, supply chain manager voor de productie van de multijet fusion printers van HP, vindt dat we lessen moeten leren van de voorbije maanden. En een van die lessen is dat de additive manufacturing industrie als geen andere industrie heel snel kan reageren. De sector kan, als 3D files en de validatie geregeld zijn, heel snel omschakelen naar het maken van medische producten. “Dat is het grote verschil met de Covid-19 crisis. We wisten niet wat nodig was; er bestonden geen vast omschreven verwachtingen, die moesten we eerst nog ontdekken. We hebben geleerd als je dit allemaal documenteert in digital warehouses, deze assets wereldwijd beschikbaar zijn, niet alleen voor ons.” Daarmee kan een volgende keer nog sneller gereageerd worden.

Betere regie nodig

De 3D print industrie heeft een hele grote bijdrage geleverd aan het oplossen van tekorten aan allerlei producten. Maar, vindt Lou Rassey, het had allemaal effectiever gekund. Fabrieken die stillagen hadden onderdelen kunnen produceren die nodig waren. “Hoeveel trotse momenten er ook zijn geweest, het was ook pijnlijk om het tekort aan effectiviteit te zien.” Een betere regie om snel te kunnen reageren is noodzakelijk.

Het eerste virtuele America Makes Virtual Game Day Event ging over de rol van 3D printen in de medische industrie. Lees meer hierover in de juni editie van 3D Print magazine

America Makes heeft alle fysieke evenementen tot eind dit jaar afgelast. Alle events vinden online plaats. De volgende Virtual Game Day zal in juli plaatsvinden.

Foto: het herbruikbare faceshield dat Fast Radius ontwikkeld heeft en waarvan het de 3D files gedeeld heeft.

Back to top button