ApplicationsTechnology

Additive Manufacturing technologie op TechhniShow

Additive manufacturing is op de komende TechniShow een van de hoofdthema’s. De beurs met als thema de Maakindustrie van Morgen is het juiste platform om AM te presenteren, vindt beursmanager Ricardo Vivas. De exposanten tonen immers de hele workflow voor 3D printen. Post-processing is immers bijna altijd nodig bij 3D geprinte onderdelen. Die machines worden elders op de TechniShow gepresenteerd.


TechniShow 2024 staat in het teken van innovatieve oplossingen en samenwerkingen. Met het thema De Maakindustrie van Morgen laten honderden exposanten hun innovaties, nieuwe technieken en oplossingen zien, waaronder Additive Manufacturing.


Hele 3D workflow op TechniShow inclusief post-processing

Fotograaf: MichielTon.com


3D printen wordt onderdeel maakproces

Additive manufacturing (3D printen) is zelfs een van de hoofdthema’s. Op het themaplein Additive Manufacturing zien bezoekers hoe de stap van 3D printen naar Additive Manufacturing wordt gezet, met name bij metaalprinten. Ricardo Vivas, beursmanager TechniShow: “3D printen wordt steeds meer onderdeel van het hele maakproces. Op het themaplein tonen exposanten verschillende innovaties op dit vlak. AM-delen hebben echter bijna altijd nabewerking nodig. Dit is een wezenlijk onderdeel van het AM-proces. De machines en technologie daarvoor vindt de bezoeker elders op TechniShow.”


Innovaties op 3D printvlak

Er zullen dit jaar de nodige innovaties te zien zijn op TechniShow als het om 3D printen gaat, zowel op het themaplein als elders op de beurs. Laagland en One Click Metal tonen de qua bedieningsgemak en investering op het mkb-maakbedrijf toegespitste 3D metaalprinter. Renishaw presenteert de impact van de Tempus software voor de RenAM 500 laser poederbed AM-machine. Hiermee halveert de printtijd, precies wat nodig is om naar serieproductie met AM te gaan. Laagland en Renishaw staan op het Themaplein Additive Manufacturing. Gibas Numeriek presenteert daar de AM-technologie van Nikon SLM Solutions . Er wordt onder andere een groot werkstuk getoond dat geprint is op het topmodel, de NXG XII 600. Het Japans-Duitse AM-concern, dat onder andere leverancier is aan KMWE, is zelf ook met een delegatie op de beurs aanwezig.


Kunststoffen printen

Elders op TechniShow laat Makerpoint SLS printen met de Formlabs Fuse 1 zien waarmee machinebouwers functionele onderdelen printen en hun toeleverketen kort houden. Ook maken bezoekers bij Makerpoint kennis met de miniFactory FDM printer voor Ultem, PEKK, PEEK en andere kunststoffen. Multi 3D-print toont onder andere de 3D printers van Intamsys voor het printen van hoogwaardige kunststof componenten in materialen zoals PEEK en PEKK. Leering Hengelo demonstreert de oplossingen voor post-processing, zoals het ontpoederen als het vergladden met het desktop systeem van AMT Post processing.


Innovaties van talentvolle studententeams

De waterstof aangedreven raceauto van de TU Delft staat dit jaar op TechniShow. (Foto Jaarbeurs Utrecht)

Binnen de vakbeurs ligt de focus verder op het werven en behouden van talent. Verschillende studententeams laten hun innovaties zien. Zo demonstreren studenten van de TU Delft van het Forze Hydrogen Racing Team een waterstof raceauto. Zij laten zien wat er mogelijk is met waterstof in onder andere de motorsport en transport. Een ander studententeam van de TU Delft, Project MARCH, presenteert een exoskelet waarmee mensen met een dwarslaesie weer kunnen staan en lopen. De nieuwste versie van de studenten is breingestuurd: Dit jaar biedt Technishow ook het Start- en Scale up plein met bedrijven als Damen-IT (Digital Workmate) en Techpijler.

Guided tours

Ricardo Vivas: “Naast Additive Manufacturing bieden we op de beursvloer ook de nieuwste technologieën en innovaties binnen de vakgebieden Plaatbewerking, Automatisering en Verspanen. Onder leiding van experts binnen de vakgebieden zijn er op dinsdag, woensdag en vrijdag themarondleidingen over de beursvloer, de Guided Tours.”


Jaarbeurs Live app

Aanmelden voor een van de Guided Tours of andere programmaonderdelen gaat het gemakkelijkste via de Jaarbeurs Live app. Via de app kun je ook vooraf afspraken met exposanten vastleggen.  

Gratis tickets

TechniShow 2024 vindt plaats van 12 t/m 15 maart in Koninklijke Jaarbeurs Utrecht. Registreer je gratis via deze link. Op event.technishow.nl vind je alle up-to-date informatie, zoals de exposantenlijst, de activiteiten en het programma.

Met je badge voor TechniShow kan je ook gratis naar ESEF Maakindustrie.  

Foto: koper 3D printen met de Nikon SLM Solutions metaalprinters, dat Gibas in de Benelux vertegenwoordigt.

Back to top button