3D printmarkt

Nikon lijft SLM Solutions in met knock-out bod

75% boven laatste beurskoers en geen minimale aanmelding

Gaat het dit keer wel lukken om SLM Solutions van de beurs te halen? Het Japanse Nikon wil de Duitse fabrikant van AM-systemen overnemen. Het management en de commissarissen van SLM Solutions hebben zich al akkoord verklaard met het bod van € 20 per aandeel. Zij hebben hun aandelen al aangemeld. Nikon bestempelt AM als sleuteltechnologie voor digital manufacturing.


Dat juist Nikon het bedrijf wil overnemen is des te interessanter omdat Nikon in de AM-markt actief is als aanbieder van CT-technologie voor de kwaliteitscontrole en al een belang heeft in een 3D print servicebureau. Als de overname slaagt, krijgt het concern een stevige positie in de AM waardeketen doordat 3D printtechnologie en kwaliteitscontrole vanuit één partij aangeboden worden.

Japans concern ziet additive manufacturing als sleuteltechnologie in de transitie naar digitale productie

Sleutelrol in digitale productie

Toshikazu Umatate, CEO van Nikon, zegt de overname als ene belangrijke stap te zien om door te groeien richting digitale productie, wat Nikon als groeimotor in de komende jaren zien. “3D-printen zal een revolutie teweegbrengen in de massaproductie door onze klanten in staat te stellen zeer complexe onderdelen te vervaardigen en de cyclustijd, CO2-uitstoot, energiekosten en afval te verminderen. Nikon en SLM Solutions delen de visie dat onze technologie gedreven innovatie de toekomst van productie zal veranderen. Deze overname zal een sleutelrol spelen in de groei van ons digitale productiebedrijf.” Ondanks de belangrijke rol in de strategie zegt Nikon dat SLM Solutions zeker nog drie jaar als zelfstandig bedrijf blijft bestaan onder het huidige management.

Elliot Advisors heeft vertrouwen in Nikon

Een belangrijke horde heeft Nikon blijkbaar al genomen. De activistische aandeelhouder Elliot Advisors, die jaren geleden de overname door GE blokkeerde, laat weten erop te vertrouwen dat Nikon met de technologische ervaring zal bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de producten van SLM Solutions. Dit keer steunt Elliot Advisors het bod, net als twee andere grote aandeelhouders ENA en Hans J. Ihde. Het bod ligt 75% boven de slotkoers van donderdag. Tegelijk met het bod investeert Nikon al € 45,4 miljoen in SLM Solutions. Dat geld is bedoeld voor zowel financiering van de lopende business alsook voor het aflossen van een converteerbare obligatielening. Nikon stelt geen minimale aanmelding als voorwaarde voor de overname.

Back to top button