Manufacturers

Elliot vergroot belang in SLM Solutions

De Britse belegger Elliot vergroot het aandelenbelang in SLM Solutions. De transactie gebeurt doordat de 3D printerfabrikant nieuwe aandelen uitgeeft en daarmee €13 miljoen extra kapitaal ophaalt. Tegelijkertijd komen er drie nieuwe commissarissen, waaronder Magnus René de meest opvallende naam is. Hij is de oprichter en voormalig CEO van Arcam.

 

 

Deze week draait het bij SLM Solutions in Lübeck (D) even niet om de AM-technologie, maar om de bedrijfseconomische kant. Eerder maakte het voor het eerst een omzetdaling bekend over 2018. Ook komt er per 1 mei een nieuwe CEO, afkomstig van GE. En nu is er de melding dat de metaalprinterfabrikant extra kapitaal heeft opgehaald bij een nogal bijzondere aandeelhouder.

Oprichter en voormalig CEO Arcam komt naar Raad van Toezicht SLM Solutions

SLM Solutions
Afgelopen jaar heeft SLM Solutions in Lúbeck de nieuwbouw in gebruik genomen.

Elliot wordt grootste aandeelhouder

SLM Solutions geeft 10% nieuwe aandelen uit ter waarde van ongeveer 13 miljoen euro. Deze aandelen worden geplaatst bij Elliot Advisors tegen een koers van €7,23. Dat is ruim 12 procent meer dan de slotkoers op de dag van het bekend maken van deze transactie. Elliot verkoopt meteen 20% van de nieuwe aandelen aan ENA Investment Capital. Elliot heeft nu een belang van 29,8% in SLM Solutions in handen. Hiermee is het de grootste aandeelhouder. Deze activistische aandeelhouder stak enkele jaren geleden een stokje voor de overname van het Duitse bedrijf door GE, dat destijds bezig was GE Additive op te richten. Het management van Elliot vond het overnamebod van GE, €38 per aandeel, te laag. Het vergrootte daarop het belang in SLM Solutions en wist de overname tegen te houden.

Groeikansen voor het bedrijf

Franck Tuil, senior portfoliomanager bij Elliot, zegt dat ze ervan overtuigd zijn dat SLM Solutions veel groeipotentie heeft. “Onze verdere investering is gebaseerd op de overtuiging van SLM’s technologisch leiderschap in de AM-branche en de sterke klantenbasis van het bedrijf.” Hij juicht ook de komst van Meddah Hadjar als nieuwe CEO toe. Hadjar komt van GE en heeft daar de afgelopen jaren Concept Laser geleid.

Ekzo
In de Benelux vertegenwoordigt EKZo het Duitse bedrijf. EKZO toonde een poos geleden deze bouwplaat geprint op een van de SLM machines.

Arcam-oprichter wordt commissaris bij SLM

SLM Solutions voert ook enkele veranderingen in de Raad van Toezicht door. Peter Grosch en Lars Becker stoppen met hun taak per 15 april. Bernd Hackman beëindigt zijn werk in juni. In overleg met Elliot nemen Michael Mertin, Magnus René en Thomas Schweppe hun plaats in de Raad van Toezicht over. Mertin is voormalig CEO van Jenoptik. Thomas Schweppe is directeur van 7Square en voormalig directeur van Goldman Sachs. En Magnus René is de oprichter en voormalig CEO van het Zweedse Arcam. Hij brengt de meeste ervaring op het vlak van 3D metaalprinten mee. Arcam is enkele jaren geleden overgenomen door GE Additive en ook daarin speelde Elliot een rol. Vorig jaar is Magnus René vertrokken bij Arcam.

Back to top button