3D printmarktManufacturers

Wat betekent vertrek topmanagement van Arcam?

Daags voordat GE Additive in München het Customer Experience Center opende, kondigt de top van dochteronderneming Arcam het vertrek aan. Zowel CEO Magnus René als de financiële topman Johan Brandt beëindigen hun contract. René blijft nog maximaal zes maanden, Brandt hooguit tot eind april.

 

Behalve vertrek CEO en CFO staat positie DTI ter discussie

Magnus René heeft een lange staat van dienst bij het Zweedse Arcam, dat sinds een jaar voor driekwart in handen is van GE Additive. Hij is sinds 2001 CEO van Arcam groep en heeft de onderneming van start-up mee doorontwikkeld tot de wereldwijde speler in de 3D metaalprintindustrie die het bedrijf momenteel is. Volgens voorzitter van de raad van commissarissen Göran Malm heeft hij eveneens een belangrijk aandeel gehad in het overnameproces door GE. Magnus René zegt in een korte toelichting dat het tijd wordt voor een nieuwe CEO die het bedrijf in de nieuwe omgeving die na de overname is ontstaan, verder kan ontwikkelen.

 

Positie medisch productiebedrijf 

Het vertrek van de beide topmannen is niet de enige verandering bij Arcam. Een paar dagen geleden kwam het bedrijf met nieuws naar buiten dat het de strategische positie van DTI (DiSanto Technology Inc) evalueert. DTI is een toeleverancier van medische implantaten en instrumenten die zowel de Arcam EBM machines als conventionele technieken gebruikt. Het is een van de drie divisies van de Arcam groep. Momenteel bekijkt het moederbedrijf welke mogelijkheden er zijn om de focus en de capaciteiten van de toeleverancier te versterken. Er wordt geen concrete planning aan de evaluatie gekoppeld. In gewone woorden gezegd: De groep bekijkt op de toeleveringsactiviteiten van DTI nog wel in de groep passen. GE Additive is natuurlijk vooral geïnteresseerd in de EBM technologie en de productie van AM metaalpoeders (Arcam AP&C). GE Additive zit blijkbaar niet te wachten op een toeleveringsbedrijf.

Arcam EBM

De groei van de verkopen van Arcam EBM machines komt vooral door bestellingen van GE. 

 

GE zorgt voor groei Arcam

Arcam zag overigens in de eerste 3 kwartalen van dit jaar de verkopen toenemen met 31%, maar de operationele omzet daalde met 29,4% en de netto winst zelfs met 55%. In het 3e kwartaal heeft de fabrikant van EBM systemen 15 nieuwe machines verkocht, tegenover 9 in dezelfde periode verleden jaar. De uitlevering stond in dat kwartaal onder druk door logistieke problemen in Azië. De groei komt vooral door bestellingen van GE zelf zoals het hele jaar al het geval is. In de eerste 9 maanden van dit jaar heeft Arcam 38 nieuwe bestellingen gekregen, waarvan 17 voor GE. Arcam meldde bij de bekendmaking van deze cijfers te zien dat zowel in de orthopedische als de vliegtuigindustrie additive manufacturing richting de productie begint te gaan. Tegelijkertijd constateert men wel dat klanten uit de luchtvaartindustrie aarzelen met het lanceren van nieuwe AM projecten.

 

Back to top button