Manufacturers

SLM Solutions: omzet- en EBITDA-daling

Voor het eerst in de historie van SLM Solutions moet het AM-bedrijf een daling van de omzet en EBITDA melden. Teleurstellend, zegt Axel Schulz, in de raad van bestuur verantwoordelijk voor sales bij SLM Solutions. 2019 moet het jaar worden waarin weer de weg omhoog wordt gevonden. De ambities zijn niet gering: de 3D printerfabrikant wil de omzet met bijna 33% doen toenemen. Per 1 mei komt er een nieuwe CEO, afkomstig van Concept Laser.

SLM Solutions kwam eind 2018 al met een winstwaarschuwing, een ongekend fenomeen in de AM-industrie. De omzet van €71,7 miljoen (- 13% vergeleken met 2017) en een fors negatief EBITDA van – €7 miljoen (een jaar eerder nog €2 miljoen positief) liggen weliswaar in lijn met de prognose enkele maanden gelden, ze doen pijn. “We zijn teleurgesteld over deze resultaten”, zegt Schulz. Ten tijde van Formnext 2018 voorspelde het management namelijk nog een omzet die tussen de 90 en 100 miljoen zou uitkomen. Een jaar eerder, november 2017, kwam er ook al een winstwaarschuwing: toen moest men de over 2017 verwachte omzet van €110 – 120 miljoen naar beneden bijstellen.

Nieuwe CEO moet bedrijf opnieuw positioneren voor groei

De pijn zit vooral in de grote raamcontracten die SLM Solutions in 2017 heeft afgesloten. Eind 2017 sloot het onder andere een deal met een Aziatische klant die 70 3D metaalprinters in de loop der jaren zou gaan afnemen. Die order alleen vertegenwoordigde een waarde van tussen de €31 en €48 miljoen. Het ging om een producent van stempels en matrijzen. De daadwerkelijke leveringen zijn echter niet doorgegaan. Daarom heeft SLM Solutions in de cijfers over 2018 de orderintake in 2017 aangepast. In de nieuwe cijfers is voor €56 miljoen aan nieuwe opdrachten getekend, vergeleken met €54 in 2017. Zonder de aanpassing was er in 2017 echter sprake van een orderintake van €169,2 Blijkbaar zijn er dus meerdere grote raamcontracten gecanceld.

Cijfers in detail

In de toelichting zegt het bedrijf zelf dat in de oorspronkelijke orders 241 machines op afroep zaten. Zonder deze zijn er vorig jaar 92 nieuwe machines besteld. Onder aan de streep bleef er een netto verlies over van € 13,4 miljoen, bijna vier keer zoveel als een jaar eerder. Dit jaar denkt men €95 miljoen omzet te halen. Voorwaarde is wel dat de machines in het nog lopende raamcontract van Aziatische klanten wel afgenomen worden.

Nieuwe CEO van GE Concept Laser

De printerfabrikant, een van de Duitse pioniers in 3D metaalprinten, gaat zich dit jaar herpositioneren om weer te profiteren van de groei in de AM-industrie. Qua EBITDA denkt men break even te halen. De herpositionering krijgt een extra dimensie in het licht van de benoeming van een nieuwe CEO. Per 1 mei gaat Meddah Hadjar aan de slag als de nieuwe topman van SLM Solutions. Hadjar komt van General Electric, waar hij de afgelopen twee decennia meerdere posities heeft bekleed. Sinds twee jaar werkt hij als algemeen directeur bij GE Additives Laser Products business en is hij vooral verantwoordelijk voor Concept Laser.

FOTO: op Formnext toonde SLM Solutions het concept van Divergent, dat 3D printen inzet om kleine series sportauto’s te bouwen.

Back to top button