3D printmarktManufacturers

SLM Solutions ziet omzet en marge krimpen

Terwijl bij de meeste bedrijven de boeken al gesloten zijn, komt SLM Solutions met een flinke winstwaarschuwing. De Duitse fabrikant van slm-machines ziet de omzet flink onder de € 82,5 miljoen van 2017 uitkomen. En de EBITDA-marge schiet met dubbele cijfers in het rood. Zes weken geleden communiceerde SLM Solutions nog dat de omzet tussen de 90 en 100 miljoen euro zou uitkomen.

Levering raamcontracten vertraagd, machines met flinke korting verkocht

Wat is er aan de hand van SLM Solutions, dat enkele jaren geleden een overname door GE zag stranden op de activistische aandeelhouder Elliot? In 2017 heeft het bedrijf meerdere grote raamcontracten aangekondigd, elk goed voor de levering van tientallen 3D metaalprinters aan vooral Aziatische klanten. Die blijken nu minder snel de machines af te nemen als destijds aangekondigd. In de toelichting op de winstwaarschuwing schrijft het management dat enerzijds de afname is vertraagd; anderzijds heeft SLM Solutions alsnog flinke kortingen gegeven om de klanten te bewegen om toch nog iets af te nemen. Zo heeft men getracht zoveel mogelijk van de omzetverwachting nog waar te kunnen maken. Deze blijft desondanks meer dan 10% achter bij een jaar eerder.

Op Formnext toonde SLM Solutions dit kleppendeksel voor een Bugatti. Er kunnen acht onderdelen in een keer 3D geprint worden in 4 dagen, 7 uur en 42 minuten op een SLM 800 machine (60 µm laagdikte, aluminium)

Goed voor de lange termijn

Axel Schulz, als bestuursvoorzitter voor de verkoop verantwoordelijk, ziet hierdoor de lange termijn strategie van de onderneming niet in gevaar komen. “We zien dit voor de langere termijn als een juiste beslissing, omdat de kwaliteit van onze technologie net zoals voorheen leidend is. Daarnaast blijft de vraag naar de producten onveranderd groot.” Vervolgens wijst men naar cijfers die de marktkansen voor SLM Solutions zouden weerspiegelen, zonder de tot standkoming ervan uit te leggen. Deze marktkansen zijn volgens Schulz toegenomen van € 422 miljoen voor de laatste editie van Formnext naar € 630 miljoen nu. Hij zegt dat wel de strategie bijgesteld zal worden alsook de bedrijfsstructuur gaat veranderen om de planning te verbeteren.

Komt er een opkoper?

Voor aandeelhouders is de winstwaarschuwing een bittere pil. Tegelijkertijd geeft deze hoop, namelijk dat zich een overnamekandidaat meldt. In 2016 is de geplande overname door GE afgeketst. Daarna is de beurskoers opgelopen naar € 50 begin 2018 om daarna in een duikvlucht te belanden. Na de winstwaarschuwing steeg de koers zelfs naar € 9,71, na een tussentijdse dip van € 8,95. Op de aandelenmarkten wordt gegokt op een overname. Ofwel haalt Elliot het bedrijf van de beurs of koopt een andere partij SLM Solutions. De totale marktwaarde bedraagt nu € 210 miljoen.

FOTO: enkele maanden geleden heeft SLM Solutions in Lübeck de nieuwe huisvesting in gebruik genomen.

Back to top button