Materials

Hugo da Silva (DSM AM): AM voor een duurzaam productiemodel

“De hele maakindustrie zou morgen additive manufacturing moeten zien als een levensvatbare route naar duurzame productie. Dat vergt wel een versnelde acceptatie van AM technologie.” Dat zegt Hugo da Silva, VP Additive Manufacturing bij DSM, aan de vooravond van de AMUG conferentie in Chicago. DSM ontvouwt op het Amerikaanse 3D print event de AM strategie en een aantal nieuwe materialen, waaronder PBT-poeder voor SLS-machines.

DSM ontwikkelt als eerste PBT-poeder voor SLS printen

DSM pakt behoorlijk uit op de AMUG conferentie, jaren geleden begonnen als een jaarlijkse gebruikersgroep voor engineers die met additive manufacturing bezig waren. Dé primeur van het Nederlandse concern is de bèta versie van het nieuwe PBT-poeder voor 3D printen. Het is niet alleen het eerste poeder dat DSM voor 3D printen ontwikkeld heeft. Het is voor het eerst dat PBT commercieel beschikbaar komt voor het SLS printproces. Het poeder is tevens het eerste resultaat van het technologie platform voor poeders, die DSM samen met klanten wil ontwikkelen. PBT is een technisch polymeer met goede chemische, thermische en mechanische eigenschappen. Het wordt onder andere in de automobielindustrie gebruikt.

Tijdens Formnext toonde DSM een hoog temperatuurbestendig filament dat onder andere in deze caburateur wordt toegepast. Op AMUG presenteert het de eerste poeders voor SLS technologie.

Acceptatie 3D printen versnellen

DSM zet in op een versnelde ontwikkeling van specifieke materialen voor 3D printen. Er moetebn snel meer materialen beschikbaar komen. Daarom werkt het waar mogelijk samen met partners om tot een ecosysteem te komen. Onlangs kondigde DSM Additive Manufacturing aan intensief samen te gaan werken met bedrijven zoals Adaptive3D (DLP technologie), Fortify (DLP technologie), Chromatic (thermoset 2K extrusie) en JuggerBot 3D. Met dit laatste bedrijf heeft DSM recent een testprogramma gelanceerd. Bedrijven kunnen de industriële JuggerBot 3D printer gebruiken voor het testen van DSM materialen. Hierdoor hoeven ze niet op voorhand te investeren in kapitaalsgoederen. Hugo da Silva: “We willen onze klanten keuzemogelijkheden bieden. Omdat we niet alles zelf kunnen doen, staan we altijd open voor nieuwe samenwerkingen. Dat is de manier waarop het 3D print ecosysteem verder volwassen wordt.” Wat hem betreft zijn de partners niet alleen 3D printerfabrikanten maar ook materiaalbedrijven.

Hugo da Silva licht op de AMUG-conferentie de AM strategie van DSM toe. (Foto DSM)

3D printmaterialen moeten duurzaam zijn

Duurzaamheid staat bij de verdere ontwikkelingen voorop. In de keynote lezing van Da Silva op maandag zal hij uit de doeken doen waarom 3D printen vanaf de eerste dag duurzaam moet zijn. Hij vindt dat 3D printmaterialen recycleerbaar moeten zijn, herbruikbaar en of biodegradeerbaar of bio-based. Additive manufacturing als technologie is duurzaam doordat je minder afval produceert. En door lokaal te printen, heeft AM de potentie om de CO2 emissie substantieel te verminderen door de supply chains te verkorten.

Back to top button