ApplicationsMaterialsTechnology

Acceptatie en certificering houden groot formaat 3D printen tegen

Om de volgende stap naar industriële toepassingen van groot formaat 3D printen met vezelversterkte kunststoffen te zetten, zijn productiebedrijven nodig die deze stap willen zetten én certificeringsinstanties, die mee willen ontwikkelen. Want marktacceptatie én certificering zijn nog altijd de grootste belemmeringen, zegt Lucas Janssen, mede-oprichter van CEAD.

Lucas Janssen is een van de sprekers op het 3D Printing Event, op 16 en 17 april bij Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen. CEAD heeft enkele maanden geleden de eerste 3D printer voorgesteld, die met thermoplastisch composietmateriaal werkstukken tot 4 bij 2 bij 1,5 meter kan printen. Het bedrijf uit Delft heeft de Continous Fibre Additive Manufacturing printtechnologie ontwikkeld met Poly Products en Royal Roos, die de technologie momenteel testen.

CEAD-medeoprichter toont op 3D Printing Event de kansen van AM met continue vezels

Zo ziet het CFAM printproces van CEAD eruit.

Productie gaat weer lokaal gebeuren

In een interview op de website van 3D Printing Event zegt Lucas Janssen dat de in Delft ontwikkelde 3D printtechnologie een belangrijke rol kan spelen in het verder automatiseren van low volume productie van grote onderdelen voor industriële toepassingen. Denk aan onder andere de scheepsbouw, matrijzen maar ook exterieur panelen voor onder andere treinen ge gevels. “Dit betekent dat onderdelen weer lokaal geproduceerd gaan worden. Daarmee schrappen we transportkosten en reduceren we de impact om het leefmilieu”, zegt Janssen over de impact die groot formaat 3D printen heeft. “Het stelt bedrijven in staat om op een meer iteratieve manier te werken, wat ze uptime van productiemiddelen ten goede komt.”

Biobased harsen voor SLA

Het tweedaagse 3D Printing Event bundelt meerdere conferenties op het vlak van 3D printen. Op de eerste dag gaat het onder andere om materialen. Nirali Surati, product manager DSM Additive Manufacturing, belicht de eco-systeem aanpak van DSM. Geraldine Schnelting, materiaalwetenschapper bij GreenPAC, spreekt over biobased harsen voor SLA-printen. Andreas Gasperini, onderzoeke rbij Brightlands Materials Center, pakt ook het thema continue vezels 3D printen op. Hij presenteert met name een overzicht van mogelijke sensoren die in composieten zijn ingebed door gebruik te maken van de vrijheid in vezelpositionering door FDM. De respons van continue koolstofvezels als functie van de buigbelasting zal op een meer uitgebreide manier worden gepresenteerd. Bijzondere aandacht zal worden besteed aan de reproduceerbaarheid van buigsensoren in geautomatiseerde productie.

Infosys

Design voor additive manufacturing

’s Middags gaat het over design, met onder andere een presentatie door Orlando Sardaro van Design8 over simulatie gedreven design, post processing via warmtebehandeling (Quintus Technologies) en het samensmelten van de wereld van additive manufacturing en CNC-verspanen.

Lees hier hoe Altair simulatie gedreven deisgn ontwikkelt
Lees hier het NTS Group FDM printen combineert met CNC verspanen

Post processing en kwaliteitsstandaarden

Op de tweede dag komt het ontwerpen post processing aan bod, met onder andere een presentatie van een onderzoek door Vereniging ION). Daarna staat het thema AM Integrated Factory op de agenda. Onno Ponfoort gaat dan dieper in op de vooruitgang die geboekt is in het project Joint Innovation Program in the Oil & Gas Industry. Hierin ontwikkelen partijen kwaliteitsstandaarden voor het 3D metaalprinten van kritische componenten voor de offshore industrie.
Lees meer over het JIP project

Het volledige programma van 3D Printing Event vind je hier. Je kunt ook per dag deelnemen. Aanmelden kan hier.

Back to top button