Materials

DSM neemt deel AM-materialenbusiness van Clariant over

DSM neemt een deel van het 3D print materiaalportfolio van Clariant over. Dankzij de overname kan DSM sneller met goede oplossingen komen voor zowel filament als pellets voor 3D print applicaties. Het gaat met name om high performance materialen.


Clariant neemt niet volledig afstand van de 3D printindustrie. Alleen: de materialenbusiness voor 3D printen sluit niet meer aan op de strategische focus, zegt Richard Haldimann, hoofd Sustainability Transformation bij het chemieconcern.  Clariant blijft de AM-markt bedienen met additieven en vlamvertragers, het printmaterialenportfolio wordt verkocht aan DSM.

Breder materiaalportfolio voor DSM

En dat is daar blij mee, zegt Hugo da Silva, Vice President AM bij DSM. “We delen met de nieuwe teamleden de focus op behoefte van klanten en hebben nu aanvullende expertise en portfolio. Gezamenlijk kunnen we de marktbehoeften sneller invullen met een bredere materialentoolbox.” Door de overname voegt DSM de engineering filamenten en pellets van Clariant toe aan het eigen portfolio; ook de ontwikkelingen die bij Clariant nog in de pijplijn zaten worden overgenomen door het Nederlandse concern. Dit laatste kan nu sneller iteraties maken in het ontwikkelproces van filamenten en pellets. Verder neemt DSM de expertise op het vlak van poederontwikkeling over van Clariant evenals een kleine productielijn om snel de productie van kleine batches op te kunnen starten.

Past bij snelle acceptatie in de industrie

DSM ziet de uitbreiding van het AM portfolio passen in de snelle acceptatie van de technologie voor industriële productie. Hierdoor gaan klanten op zoek naar materialen die aansluiten op hun bestaand productportfolio en productieprocessen. DSM investeert sinds enige tijd behoorlijk in de 3D printactiviteiten. Nadat het al decennialang actief is met de Sonos-poeders heeft het Nederlandse concern de laatste jaren vooral uitgebreid richting filament en pellets. In maart kondigde DSM nog aan te gaan samenwerken met het Amerikaanse JuggerBot 3D, dat printers ontwikkelt voor Fused Granulate Fabrication.

Back to top button