Applications

Australisch leger 3D print metalen onderdelen in het veld

WarpSPEE3D metaalprinter binnen half uur na afladen in de bush operationeel

Het Australische leger heeft met succes de eerste praktijktest in het veld gedaan met de 3D metaalprinter van SPEE3D. Tijdens een oefening in het noordelijk deel van Australië, heeft het leger een WarpSPEE3D metaalprinter in de bush geïnstalleerd en kon men telkens binnen een half uur onderdelen gaan 3D printen.


Het Australische leger kondigde begin dit jaar aan 1,5 miljoen Australische dollars te investeren in een pilot met de SPEE3D technologie. Het doel is de mogelijkheden te onderzoeken om zowel op de kazerne alsook op locatie, bijvoorbeeld tijdens missies, onderdelen te printen. De WarpSPEE3D is een speciale versie van de Australische metaalprinter, die gebruikt maakt van kinetische energie om het metaalpoeder te smelten.

Half uur na afladen 3D printen

De 3D metaalprinter gebruikt gepatenteerde cold spray technologie. Hiermee kan men onderdelen tot maximaal 40 kilogram 3D printen in een recordsnelheid van 100 gram per minuut.  De maximale afmetingen van de onderdelen zijn ø 1m x 0.7m. Als materiaal is zowel koper als aluminium beschikbaar. In juni heeft SPEE3D de machine geleverd op de legerbasis in Darwin. Een week later hebben de militairen van het 1e Combat Service Support Battalion (1 CSSB) de printer op een oplegger geplaatst en meegenomen naar een oefening in Mount Bundy, 120 km verderop. Hier hebben ze de machine meerdere keren verplaatst naar een andere locatie in het veld en opnieuw gestart. Telkens lukte het om binnen een half uur de eerste buildjob te starten.

Mijlpaal voor SPEE3D

Het feit dat Spee3D kinetische energie gebruikt in plaats van een laserbron, zoals veel andere fabrikanten, is wellicht de belangrijkste reden waarom de 3D metaalprinter op een andere locatie binnen een half uur operationeel is. Men is niet afhankelijk van hoog vermogen lasers en gassen. Byron Kennedy, CEO van SPEE3D, zegt over de geslaagde oefening: “De eerste veldinzet van WarpSPEE3D is een belangrijke mijlpaal. Hoewel onze apparatuur in eerste instantie is ontworpen voor industrieel gebruik, heeft deze proef aangetoond dat onze apparatuur in feite zeer robuust is en zeer goed bestand is tegen zware omstandigheden en ruwe behandeling. We kijken uit naar toekomstige oefeningen en blijven leren hoe we de Australische leger- en defensie-industrie het beste kunnen bedienen”. Het Australische bedrijf werkt samen met de Advanced Manufacturing Alliance (AMA) en de Charles Darwin University in het programma voor het leger. Het doel is de inzetbaarheid van het leger te verhogen door tijdens operaties reserve onderdelen ter plekke te 3D printen.

Lokale productie spare parts

1 CSSB commandant luitenant-kolonel Kane Wright is enthousiast over de resultaten van de veldtest. “De mogelijkheid om in een omgeving als deze onderdelen voor reparaties te printen heeft de potentie om onze voetafdruk significant te verkleinen en beschadigde apparatuur – ter plaatse – te repareren om ons weer terug te brengen naar onze hoofdprioriteit.”

Back to top button