ApplicationsTechnology

EnvisionTEC 3D print 5 miljoen swabs in vijf weken

3D printproces moet op termijn concurrerende prijs en zekere levering op afroep waarborgen

EnvisionTEC heeft in de afgelopen vijf weken in totaal 5 miljoen NP swabs voor Covid-19 testen geprint met de EnvisionOne. Dit gebeurt zowel in het Amerikaanse Dearborn als in het Duitse Gladback. Snelle opschaling van de productie en het waarborgen van een stabiele supply chain zijn de directe voordelen om in deze fase voor 3d printen te kiezen. In de toekomst wil men dit proces optimaliseren om zekere leveringen op afroep te kunnen garanderen.


De 3D printerfabrikant heeft samen met het Harvard Microbiology Lab  en andere academische instellingen in enkele weken tijd een NP swab ontwikkeld en uitgebreid getest (zowel op mechanische eigenschappen als de absorptie van testmateriaal). Als materiaal wordt E-Guide gebruikt, een gecertificeerd biocompatible materiaal. De swabs, een class 1 medical device, zijn zo flexibel dat ze 180 graden gebogen kunnen worden zonder te breken. Ook hebben de swabs de IRB testprocedure onder toezicht van de Food and Drug Administration (FDA) doorlopen. Om deze goedkeuring te krijgen is samengewerkt met het Beth Israel Deaconess Medical Center in Boston.

De video toont het volledige productieproces van de 1 miljoen NP swabs per week die EnvisionTEC print.

Opchalen productie: 400 gecertificeerde swabs per buildjob

De crux is echter: hoe zet je de 3D printtechnologie in voor massaproductie? Al Sablini, CEO EnvisionTEC, legt uit dat de buildjob zodanig  is geoptimaliseerd dat per keer in twee uur tijd 400 swabs worden geprint op de de EnvisionOne cDLM 3D printer. Dit is de nieuwe generatie snelle 3D printers gebaseerd op de Continuous Digital Light Manufacturing technologie. Hiermee kan men tot 45 mm hoogte per uur opbouwen. Na de gebruikelijke post-processtappen worden ze door een externe partner gesteriliseerd en verpakt. Binnen twee weken had EnvionTEC de productie op gang, inmiddels zijn er in de eerste vijf weken in totaal 5 miljoen NP swabs geprint in zowel de VS als Duitsland.

On demand productie het einddoel

Om de productie snel op te starten, gebeurt de handling tussen de verschillende productiestappen momenteel nog manueel. Sablini noemt als belangrijkste troef van 3D printen in eerste instantie dat EnvisionTEC in de VS zowel als Duitsland binnen twee weken een stabiele aanvoerketen kon opzetten. Ondertussen zoekt men wel naar mogelijkheden om het proces te automatiseren. De doelen op langere termijn zijn namelijk een concurrerende prijs en een betrouwbare levering op afroep. De swabs worden op dit moment geproduceerd voor de VS, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Back to top button