ManufacturersTechnology

Farsoon plaatst industriële SLS-printer bij Duitse kunststof toeleverancier

De Chinese AM-industrie was dit jaar nadrukkelijker dan tot nog toe aanwezig op Formnext. De sector is ambitieus, zoals Farsoon. Dat heeft recent een Europese vestiging opgezet. En de Duitse toeleverancier van kunststof componenten Modelbau Kurz is een van de twee bètaklanten voor de nieuwe Continuous Additive Manufacturing HT1001P SLS-machine.

 

Chinese fabrikant AM-machines opent eigen vestiging in Europa

Xiaoshu Xu, de Chinese oprichter van Farsoon, is al meer dan 25 jaar actief in de additive manufacturing industrie. De meeste tijd in de VS. Pas in 2009 heeft hij in China Farsoon opgericht. Het bedrijf is op de Europese markt bekend van de samenwerking met Prodways, maar gaat nu ook zelf actief de markt ontwikkelen.

 

Industriële SLS-printer met continue workflow

Op Formnext toonde Farsoon de Continuous Additive Manufacturing HT1001P, de nieuwe, industriële SLS-printer. Bij de ontwikkeling hiervan is vooral gekeken naar de processtappen die bij veel andere 3D printers kostbare tijd kosten. Dat zijn onder andere het opwarmen en afkoelen. Voor een SLS-printer van dit formaat (bouwkamer 1000 bij 500 bij 450 mm) vergt het opwarmen bij elkaar al gauw drie uur. Verloren tijd, vindt Xu, want dan wordt er niet geprint. Door de machine te splitsen in een laadstation, een printstation en afkoelunit, bouwt Farsoon een machine die een minimale downtime kent tussen twee buildjobs in. De cartridges worden via een conveyorsysteem door de machine geleid. In de huidige versie gebeurt het wisselen tussen de stations nog manueel. “We willen ook dit verder gaan automatiseren”, kondigt de topman aan. Het cartridgesysteem dat ontwikkeld werd voor deze 3D printer leent zich hier goed voor. In de 3D printer zelf zitten twee laserbronnen van elk 100W en dubbel digitaal scansysteem.

 

Farsoon management

Xiaoshu Xu, oprichter en bestuursvoorzitter van Farsoon, samen met Dirk Simon die de Europese vestiging gaat uitbouwen.

 

Duitse toeleverancier spuitgietwerk

In Europa is de HT1001P inmiddels geïnstalleerd bij Modelbau Kurz (80 medewerkers), een toeleverancier van kunststof onderdelen. Het maakbedrijf uit Gerlingen (vlakbij Stuttgart) verwerkt onder andere vezelversterkt PA6 op de machine. “Omdat het om industriële serieproducten gaat, denken wij dat er meer PA6 op de machine verwerkt zal worden dan PA12”, zegt Dirk Simon, de Europese directeur van Farsoon (afkomstig van BASF 3D Printing). De hoge productiviteit moet de kosten per onderdeel omlaag brengen. Modelbau Kurz werkt onder andere voor de automobielindustrie.

 

Dit werkstuk meet 810 bij 465 bij 431 mm en is in 18 uur in één stuk geprint op de HP 1001P.

 

Ook 3D metaalprinters

Behalve SLS-printers ontwikkelt en bouwt Farsoon ook 3D metaalprinters, gebaseerd op poederbed principe. Volgens Xiaoshu Xu is op dit moment ongeveer de helft van de machines die in China wordt verkocht, een 3D metaalprinter. Hij wil ook met die technologie de Europese markt op komen.

 

Back to top button