3D printmarkt

Materialise FDA-certificering voor Stratasys en Ultimaker 3D printers

Materialise heeft voor een aantal 3D printers van zowel Stratasys als Ultimaker FDA-certificering vrij gegeven  voor medische toepassingen in combinatie met Mimics inPrint software. Hiermee ligt voor beide fabrikanten de weg open om in ziekenhuizen het 3D printen van anatomische modellen voor orthopedische- cardiovasculaire- en kaak- en aangezichtschirurgie verder uit te rollen.

 

Goedkeuring voor gebruik in ziekenhuizen in combinatie met Mimics inPrint

De Amerikaanse zorgautoriteit FDA heeft enkele jaren geleden bepaald dat je voor het 3D printen van anatomische modellen voor individuele patiëntenzorg gecertificeerde software moet gebruiken. Materialise Mimic inPrint is tot nog toe de enige beeldverwerkingssoftware die door de FDA is gecertificeerd. De FDA heeft de software afgelopen voorjaar goedgekeurd. Onderdeel van de certificering is dat ook de 3D printer door de softwaremaker gecertificeerd moet zijn. Materialise heeft voor de printerfabrikanten een certificeringsprogramma opgezet.

 

Stratasys voegt kleur toe aan de anatomische modellen.

 

Stratasys J-serie, Objet30 Prima en Ultimaker S5

Stratasys en Ultimaker zijn de eerste die hier met vlag en wimpel slagen, zo is afgelopen week op een medische conferentie in Chicago bekend gemaakt. Voor Stratasys geldt dat de J750 en J735 printers gebruikt mogen worden in de ziekenhuizen. Op Formnext werden hiervoor nog nieuwe materialen gepresenteerd. Ook de Objet30 Prime is gecertificeerd voor toepassingen in een ziekenhuis in combinatie met Mimics inPrint. Voor Ultimaker geldt de certificering voor de nieuwe S5. Op Formnext lanceerde Ultimaker de nieuwe Cura 3.6 software, inclusief een marktplaats waar je materiaal specifieke printprofielen van de grote chemische concerns kunt downloaden.

 

Ziekenhuizen een snel groeiende markt voor 3D printen

Voor de beide 3D printerfabrikanten opent deze certificering de weg naar een snel groeiende markt. Tegelijkertijd kunnen ziekenhuizen hun 3D printactiviteiten intensiveren. “Onze samenwerking met Materialise is een grote stap vooruit om de mogelijkheden van 3D printen voor de patiëntenzorg te ontsluiten”, zegt Eyal Miller, die bij Stratasys de Healthcare business unit leidt. Miller verwacht dat de medici van de traditionele 2D beelden nu gaan overstappen naar de anatomische 3D modellen bij complexere ingrepen. Stratasys voegt met de J750 en J735 printers kleur en een zeer hoge mate van detaillering aan de modellen toe.

 

Drempel verlaagd

Voor het Nederlandse Ultimaker is het absoluut een prestatie om samen met marktleider Stratasys de eerste te zijn die het certificeringsprogramma succesvol afrondt. Het grote volume van de S5 laat toe om veel modellen op ware grootte te 3D printen. Volgens John Kawola, president van Ultimaker North America, verlaagt de certificering de drempels voor artsen en ziekenhuizen om op een veilige en gecontroleerde manier 3D printen in te zetten voor de patiëntenzorg.

Binnenkort kun je in de december editie van 3D Print magazine een review van de Ultimaker S5 lezen

En voor Stratasys kun je in de Benelux terecht bij Seido-Systems

Foto’s: Ultimaker en Stratasys

 

Back to top button