Top story

3D Production Days toont rol 3D model in volle breedte van maakproces

Van ontwerp en prototypebouw tot en met duurzaam gedistribueerd produceren

RapidPro is dit jaar onderdeel van 3D Production Days, het nieuwe evenement van Mikrocentrum. Het 3D model is de rode draad door de vier evenementen die onder de nieuwe vlag plaatsvinden.  “Het 3D model is een gemeenschappelijke deler in het proces van idee tot maken. Het 3D model wordt steeds meer de single source of truth. Dat brengen we voor bezoekers samen”, zegt Karin Mous, Eventmanager bij Mikrocentrum.


De synergie die dit oplevert, pakt zowel voor bezoekers als exposanten goed uit. Bezoekers kunnen zich in één keer breder oriënteren; exposanten bereiken met één event een grotere en bredere doelgroep. Een aantal van de exposanten kiest bewust voor het evenement juist omdat het een compleet overzicht van de gehele 3D waardeketen biedt.

Nieuw evenement van Mikrocentrum biedt synergie voor exposanten en bezoekers

Buhlmann toont tijdens 3D Production Days de directe productie van metalen onderdelen op basis van een CAD-model met de 3D metaalprinters van Desktop Metal.

Zo’n 75 exposanten op beide dagen

Zo doen bijvoorbeeld Siemens, Dassault Systèmes en PolyWorks mee omdat ze de combinatie van het MBD Solutions Event met de VR- en AR-beurs Virtual (R)evolution én RapidPro interessant vinden. “We verwachten uiteindelijk op zo’n 75 exposanten uit te komen”, zegt Charlotte de Jong, als Eventmanager samen met Karin Mous verantwoordelijk voor 3D Production Days. Zij zegt dat het voor de bezoekers juist meerwaarde biedt dat exposanten die specifiek voor Virtual (R)evolution en het Smart Maintenance congres komen, beide dagen aanwezig zijn. Zo kunnen bezoekers met één bezoek zien welke nieuwe ontwikkelingen er op dit vlak zijn. “Juist Virtual (R)evolution leent zich om inspiratie op te doen, om te ervaren hoe VR momenteel werkt.” Het Smart Maintenance congres lijkt wellicht een vreemde eend in de bijt tussen de drie andere evenementen. Maar ook hier geldt dat het 3D model een steeds grotere rol speelt. Karin Mous: “Uiteindelijk gaat de digitale tweeling weer een rol spelen bij slim onderhoud.”

Onbekendheid over wat kan met 3D model

In de voorbereiding  van 3D Production Days merken beide eventmanagers dat veel maakbedrijven nog steeds onvoldoende bekend zijn wat tegenwoordig allemaal kan in de 3D wereld. Dat geldt voor het sneller programmeren met PMI data uit het MBD model maar ook voor de digitale productietechnieken zoals 3D printen. ”Met name productiebedrijven weten onvoldoende wat wel kan, welke kwaliteit haalbaar is en welke voordelen het biedt. Er is onbekendheid over het produceren van eindonderdelen met 3D printen.” Daar geeft RapidPro het antwoord op, zowel in het expositie als in het lezingenprogramma. 3D Printer Solutions demonstreert bijvoorbeeld de 3D metaalprinter van het Spaanse Meltio, die op RapidPro voor het eerst in Nederland op een beurs te zien is.

Lees in Solutions Magazine het interview met Jos Voskuil, keynote spreker op MBD Solutions Event.

Model Based Definition is de basis van 3D productie. Dit thema komt de tweede dag aan bod.

Praktijkervaringen

In het lezingenprogramma van RapidPro komt het 3D printen als eindproduct ruim aan bod. Radu Donose, Mechanical Architect bij ASML, spreekt bijvoorbeeld over de voordelen van AM voor de chipmachinefabrikant; Suraj Dinkar Jadvah van Amnovis gaat in op de mogelijkheden om koperen componenten te 3D printen. Op RapidPro zelf zal dit jaar sterker dan de laatste editie (in 2020) de verschuiving richting industrie zichtbaar zijn. Ook de Nederlandse Vereniging voor Gieterijtechnici doet mee met vier gieterijen. Het Tilburgse Castlab een update over hoever het staat met de digitalisering van de productie van reserve-onderdelen.

Duurzaamheid en 3D printen

RapidPro wordt geopend door Fried Vancraen, CEO van Materialise. Hij gaat in zijn keynote lezing in op de rol van additive manufacturing in het verduurzamen van de productietechnologie. De verwachtingen zijn dat de rol van additive manufacturing groter wordt omdat de technologie mogelijkheden biedt duurzamer te produceren. De digitalisering van het proces van idee tot en met productie sluit hier naadloos op aan, bijvoorbeeld in de vorm van distributed manufacturing, waarover DiManEx oprichter Tibor van Melsem Kocsis een actuele presentatie geeft: by reversing the supply chain we removed the friction. 3D technologie maakt deze nieuwe modellen, waarbij onderdelen digitaal worden bewaard en geproduceerd nabij de locatie waar ze nodig zijn, mogelijk.

Netwerken

Tot slot bieden de vier evenementen de bezoekers alle kans om te netwerken, ook onderling. “Tijdens Food Technology dat onlangs plaatsvond, hebben we weer gemerkt hoe positief mensen het ervaren als ze weer het gesprek kunnen aangaan met anderen, zowel bezoekers als exposanten”, zegt Charlotte de Jong. “Je ontdekt weer wat er speelt in de markt.”

RapidPro vindt op 22 en 23 juni plaats in het Klokgebouw op Strijp S. Virtual (R)evolution en het Smart Maintenance congres vinden op 22 juni plaats. Het MKB Solutions Event op 23 juni. De exposanten zullen beide dagen aanwezig zijn. Het volledige programma en de registratielink vind je hier

Back to top button