3D printmarkt

Werktuigmachineleverancier Buhlmann reseller Desktop Metal

Première tijdens Machineering 2021 in Brussel

Buhlmann Werktuigmachines & Automatisatie heeft het dealerschap van Desktop Metal verworven. Tijdens Machineering 2021 presenteert de Belgische machineleverancier zich voor het eerst met de Amerikaanse metaalprinters. “Wij zien binder jetting als een grote opportuniteit”, zegt Brice Bühlmann, directeur.

Buhlmann is in de Belgische metaalindustrie een bekende naam. Al meer dan 80 jaar levert het familiebedrijf uit Zaventem zowel CNC-machines als automatisering voor de maakindustrie. Buhlmann volgt de ontwikkelingen in de 3D print industrie al enkele jaren en heeft zelf al drie FFF printers in huis. “We hebben gewacht op een technologie die ook iets kan betekenen voor onze klanten, productiebedrijven”, legt Brice Buhlmann uit. “Met Desktop Metal hebben we die partner gevonden.”

“Binder jetting technologie is nog onbekend maar biedt grote opportuniteit

Het Studio System van Desktop Metal.

Steeds vaker CNC en 3D printen

De leverancier van werktuigmachines verwacht dat de bedrijven in de maakindustrie komende jaren steeds vaker CNC-technologie en 3D printen zullen gebruiken. “Wij geloven dat door de specifieke voordelen van additive manufacturing er op termijn in elk bedrijf een 3D-printer zal staan”, zegt Brice Bühlmann. Elke AM-technologie heeft zijn specifieke voordelen. Die van de binder jetting technologie van Desktop Metal is vooral de productiviteit. De Single Pass Jettting technologie levert een veel hogere productiviteit dan selective laser melting.”We spreken van een factor 10.” Hij vindt dat Desktop Metal aansluit bij de waarden van Buhlmann zelf, onder andere door een kant en klare oplossing aan te bieden.

Substitutie van gieten

De hogere productiesnelheid biedt mogelijkheden voor productiebedrijven, meent Bühlmann. Het Desktop Metal Shop System, de binder jetting 3D metaalprinter speciaal voor toeleveranciers, kan volgens hem de productie van kleine gietijzeren onderdelen vervangen. “Met het Shop System kun je onderdelen van gelijkwaardige of betere kwaliteit produceren tegen concurrentiële prijzen én met productietijden in orde van grootte van één week.” Daar komt dan de vormvrijheid nog bovenop, waardoor bijvoorbeeld meerdere onderdelen in een component geïntegreerd kunnen worden wat assemblage scheelt. Of gewichtsbesparing door rasterstructuren. “Binder jetting is nog niet heel bekend in de industrie. Wij zien het als een grote opportuniteit voor de productie van onder andere kleine onderdelen”, zegt hij.

Desktop Metal
De binder jetting technologie biedt kansen, aldus Brice Buhlmann.

Potentieel duidelijk

Buhlmann gaat de volledige lijn 3D printers van Desktop Metal aanbieden. Tijdens Machineering (8-10 september in Brussel) toont men het Studio System 2 en een aantal referentiestukken geprint op het Shop System. Brice Buhlmann: “Als men uit eerste hand kan zien wat de machines kunnen, wordt hun potentieel duidelijk.”

Foto: een voorbeeldproduct geprint op het Studio System+

Back to top button