Technology

Copper3D vestigt Europees kantoor in Nederland

Niet alleen medische toepassingen, ook in agrifood en logistiek

Het Chileense Copper3D heeft sinds kort een vestiging in Nederland. Van hieruit wil het de belangrijke Europese markt intensiever gaan bedienen. Suzanne Hopman, Nederlandse die de afgelopen 12 jaar in Chili heeft gewoond en gewerkt, is benoemd tot directeur van Copper3D. Het bedrijf ontwikkelt antimicrobieel materiaal voor 3D printen.

De keuze van Copper3D is niet voor niets op Nederland gevallen. Suzanne Hopman, hiervoor directeur van de Nederlands-Chileense Kamer van Koophandel, bestempelt Nederland als een strategische speler als het gaat om het breder verspreiden van 3D printen in de gezondheidszorg en andere industrieën. “Nederland is toonaangevend op het gebied van 3D printen. En met sterke wortels in innovatie, stimuleren de Nederlanders de toepassingen van 3D printen in belangrijke industrieën zoals logistiek, agrifood en de life sciences. Daarom zie ik veel mogelijkheden en een grote toekomst voor Copper3D.”

Chileense ontwikkelaar van antimicrobieel materiaal voor 3D printen kiest bewust voor Nederland

Het Copper3D team, van links naar rechts Daniel Martínez (Chief Innovation Officer), Andrés Acuña (CEO), Valia Mimiça (Director of Commercial Strategy), en Claudio Soto (Chief Medical Officer).

Antimicrobieel materiaal op basis van koper

Copper3D bestaat pas sinds 2018. Het Chileense bedrijf ontwikkelt op koper gebaseerde antimicrobiële materialen voor FDM-technologie. Vanwege de hoge kwaliteit breidt de onderneming het materiaalportfolio uit naar resins voor SLA technologie.  Het staat op het punt Glaciarys AR3-hars te lanceren. Dit materiaal beantwoordt rechtstreeks aan zeer specifieke verzoeken van chirurgen en tandartsen.  “Zij vroegen ons om een hoogwaardig antimicrobieel materiaal dat veilig kan worden gebruikt in chirurgische omstandigheden”, zegt Daniel Martínez, directeur Innovatie bij Copper3D. “Ons doel is altijd gericht geweest op hoe koper gebaseerde antimicrobiële technologieën de grootste impact kunnen hebben op het voorkomen van infecties en daarmee levens redden.” Antimicrobieel 3D-printen is een veelzijdige technologie om snel prototypes te maken, te valideren en allerlei oplossingen te fabriceren. Deze lopen uiteen van antimicrobiële onderdelen en kleppen voor ventilatoren, of inlegzolen voor patiënten met een diabetische voet tot chirurgische geleiders voor complexe operaties.

Succesvolle test bij schouderoperatie

De Chileense startup heeft bij de ontwikkeling van dit nieuwe hars nauw samengewerkt met een bekende Chileense orthopedisch schouder- en ellenboogchirurg, dr. Felipe Reinares. Samen met zijn team test Copper3D het nieuwe hars voor chirurgische mallen voor complexe schouderoperaties. De van Glaciarys AR3-hars geprinte mallen hebben alle pre-operatieve stappen doorlopen, zoals sterilisatie, en zijn inmiddels met succes toegepast bij operaties. Het materiaal is ook interessant voor andere medische toepassingen, zoals dentale, orthopedische en revalidatie.  Het SLA hars komt een van de komende maanden op de markt net als nieuwe antimicrobiële materialen voor FDM printen.

Suzanne Hopman, directeur van Copper3D BV.

Europa belangrijke markt

Europa is een belangrijkste markt voor het Chileense bedrijf, dat in meer dan 50 landen ruim 20 distributeurs heeft. Hier zijn de belangrijkste distributeurs en de strategische productiepartners van Copper3D gevestigd. Een eigen vestiging geeft de mogelijkheid om de kansen nog beter te benutten en op te schalen met de technologische innovatie in 3D printen. ”Op dit moment is meer dan ooit duidelijk dat antimicrobiële voordelen onderdeel zijn van een wereldwijde oplossing…en ik ben er zeker van dat investeerders in Nederland en Europe dit zullen merken”, zegt Suzanne Hopman. Onlangs heeft Copper3D nog aangetoond dat het antimicrobieel additief Cuprionix, dat het in alle materialen toepast, binnen 5 minuten 90% van het coronavirus elimineert en na 60 minuten zelfs tot een reductie leidt van meer dan 99,75%

Copper3D heeft in de korte bestaansgeschiedenis twee NASA onderzoekfondsen toegekend gekregen en staat volgens StartUs Insight in de wereldtop 5 van bedrijven een impact hebben op de sector van 3D print materialen. NASA test het Plactive AN1 nanocomposiet verwerkt in PLA filament.

Back to top button