3D printserviceTechnology

Replique digitaliseert QC met RSure module

Industrieel 3D printplatform slaat digitale tweeling van elk product op

Replique zet momenteel flinke stappen in het industrialiseren van 3D printen en digitaliseren van onderdelenproductie. Met RSure introduceert het een module om de kwaliteit van elk geprint onderdeel vast te leggen en te vergelijken met de kwaliteitseisen. Testgegevens en beelden van het onderdeel worden opgeslagen op het Replique platform in een OEM digitale bibliotheek.


3D printen draait om veel meer dan alleen de printtechnologie als je hiermee naar de productie gaat. Dat realiseert het Duitse Replique zich terdege. “Als onderdeel van BASF weten we dat industriële bedrijven gestandaardiseerde en herhaalbare productieprocessen nodig hebben, vooral als het gaat om gedecentraliseerde productie. Met onze end-to-end oplossing kunnen we zorgen voor traceerbaarheid, terwijl we herhaalbare kwaliteit en veilige encryptie van 3D-geprinte onderdelen bieden”, zegt Max Siebert, co-founder en CEO van Replique.

Herhaalbare kwaliteit en versleutelde data uitwisseling

Elk geprint onderdeel traceren

Op Formnext demonstreert Replique live de mogelijkheden die het platform op dit moment biedt. Bezoekers kunnen via het versleutelde orderproces hun eigen give-away bestellen, in de kwaliteit en aantallen die ze zelf bepalen. Nieuw dit jaar is de module RSure. Hiermee kunnen OEM’s kwaliteitsspecificaties instellen, een digitale inspectie uitvoeren en via Replique geproduceerde onderdelen traceren voordat het onderdeel naar de klant wordt gestuurd. Met deze module kunnen ook kwaliteitscontroles worden uitgevoerd op 3D geprinte onderdelen die servicebureaus een leveren. Zij kunnen metingen, functionele testen en afbeeldingen uploaden naar het Replique platform, zodat OEM’s de gegevens op afstand kunnen raadplegen. Van elk geprint product wordt zo’n digitale tweeling opgeslagen.

Alstom laat eerste onderdeel van treinstel on demand printen via het platform van Replique

Decentraal productieplatform voor treinenbouwer

Een van de industriële klanten van Replique is treinenbouwer Alstom, dat voor het platform heeft gekozen om de voorraad onderdelen te digitaliseren. Hierdoor wordt on demand productie mogelijk. “Additive manufacturing is nu een belangrijk onderdeel van onze toeleveringsketen. Met Replique profiteren we van expertise op het gebied van 3D-printen en materialen, evenals van een gedecentraliseerd productienetwerk dat alle relevante locaties en technologieën omvat. Hun end-to-end diensten stellen ons in staat om sneller en kosteneffectiever te reageren op verschillende eisen van klanten”, zegt Ben Boese, 3D Printing Hub Manager van Alstom Transport Deutschland.

Metalen onderdeel van Ultrafuse 316L

De eerste use case van Alstom zijn meerdere deurstoppers voor een scheidingsdeur die het passagierscompartiment verdeelt in een eerste en tweede klas. Het kleine aantal van dergelijke onderdelen is meestal een belemmering voor de eerste productie en leidt meestal tot projectvertragingen als gevolg van lange levertijden. Alstom laat deze nu on demand 3D printen via het beveiligde platform. Het gaat hier om een metalen onderdeel dat wordt geprint met het Ultrafuse 316L filament van BASF. Dit blijkt kostentechnisch een voordeligere oplossing te zijn dan het onderdeel printen op een poederbedmachine. Alstom is van plan het aantal onderdelen in de digitale bibliotheek gestaag te vergroten.

Back to top button