3D printmarkt

Desktop Metal wil sneller door de omzetgrens van $1 miljard

Aanhoudend veel vraag naar metaalprinters

De interesse voor het Desktop Metal Production System (P-1) is groter dan ooit. Dat heeft Desktop Metal CEO Ric Fulop gezegd bij de presentatie van de Q1 cijfers. Veel klanten die deze metaalprinter kopen voor validatie van producten en processen, bestellen ook de P-50 versie, bedoeld om op te schalen naar serieproductie. Fulop wil dat Desktop Metal eerder $1 miljard omzet haalt dan gepland.

Ric Fulop, een van de oprichters van Desktop Metal en CEO, is optimistisch. Net als de rest van het management. In de analistencall bij de presentatie van de Q1 cijfers zei hij onlangs dat als het aan het DM-management ligt de tijdlijn zoals die eind 2020 werd gepresenteerd, versneld wordt. “We proberen eerder bij een omzet van $1 miljard te komen dan in onze oorspronkelijke planning.” Eind vorig jaar ging de onderneming er vanuit dat dit in 2025 / 2026 zal gebeuren.

Geplande levering Production System P-50 metaalprinter ligt op schema voor 2e helft 2021

Desktop Metal CEO Ric Fulop met op de achtergrond het Studio System, de desktop metaalprinter.

Eind dit jaar $100 miljoen

In het eerste kwartaal 2021 is deze omzet blijven steken op ruim $11 miljoen, meer dan dubbel zoveel (234%) als een jaar eerder. Dat komt vooral door de overname van EnvisonTec. Desktop Metal maakt geen gesplitste cijfers bekend. Maar CFO James Haley merkte in de analistencall wel op dat groeiversnelling te danken is aan de acquisitie van EnvisionTec én een groei van het aantal verkocht metaalprint systemen. Hij verwees verder nog naar de bekendmaking bij de beursgang, namelijk dat Desktop Metal mikt op 60% organische groei en 40% door overnames et cetera. Eind dit jaar moet de omzet al boven de $100 miljoen op jaarbasis zitten. Eind vorig jaar ging men nog uit van $78 miljoen.

Lees ook het artikel in 3D Print magazine over de AM-bullmarkt

Overname elastomeerproducent

De groei zal dit kwartaal opnieuw versnellen door de overname van Adaptive3D.  Dit Amerikaanse bedrijf is een van de marktleiders in elastomeren voor DLP-printtechnologie. Het kondigde half april nog aan dat EnvisionTec het ToughRubber hars zou gaan aanbieden aan klanten in combinatie met de Xtreme 8K DLP printer. Een maand later lijft Desktop Metal de toeleverancier in. Een logische stap in de samenwerking, noemt Ric Fulop de acquisitie. De markt voor elastomeren eindproducten is momenteel $129 miljard groot; 3D printen heeft slechts een omvang van $150 miljoen. “Met name door de kosten en de snelheid. Wij geloven dat de Adaptive3D materialen helpen de penetratie van additive manufacturing in de totale markt te versnellen.” Adaptive3D is voortgekomen uit een onderzoeksprogramma van het Amerikaanse ministerie van defensie en wordt gesteund door kunststofproducenten zoals Covestro, DSM en andere partijen.

P-50 systeem goed voor 100K onderdelen per jaar

De groei zal echter vooral moeten komen uit de verkoop van de binder jetting metaalprinters. De Desktop Metal P1 en P50 metaalprinters vormen de ruggengraad van de groeistrategie. Deze markt zal tegen 2030 volgens de Desktop Metal CEO $146 miljard groot zijn. En daar wil de fabrikant uit Boston een dubbelcijferige aandeel in. Ook met deze activiteit ligt het concern op schema aldus de CEO in de call met analisten. “We hebben in het eerste kwartaal meer nieuwe klanten toegevoegd dan in heel 2020.” Het Production System P1, bedoeld voor validatie maar ook geschikt voor serieproductie, loopt volgens Fulop heel goed. “We produceren er zoveel als we kunnen.”

Vraag neemt niet af

Veel van de kopers van het P-1 systeem, plaatsen ook de order voor het P-50 systeem, de grotere 3D metaalprinter die een aanzienlijk hogere productiviteit kent. De snelheid ligt op minder dan 3 seconden per laag, waardoor je op één systeem jaarlijks tot 100.000 onderdelen kunt printen, afhankelijk uiteraard van de afmetingen. “We zien geen enkele afname in de vraag naar dit systeem”, aldus Fulop. In de tweede helft van het jaar worden de eerste P-50 systemen uitgeleverd.

In de Benelux zijn Layertec en Bühlmann de resellers van Desktop Metal

Back to top button