ApplicationsMaterials

Airbus kwalificeert SLS-printproces en poeder voor flight ready onderdelen

Materialise en EOS gekwalificeerd voor vlamvertragend PA12

Materialise en EOS zijn als eerste door Airbus gekwalificeerd voor het 3D printen van vliegtuigonderdelen met een vlamvertragend polyamide (PA 2241 FR). De onderdelen worden geprint op de SLS-machines van EOS.  Materialise bestempelt deze doorbraak als een mijlpaal, omdat de vliegtuigbouwer voortaan een kostengunstiger alternatief heeft voor 3D printen met Ultem 9085.

“Deze prestatie biedt Airbus en zijn toeleveranciers de mogelijkheid om extra 3D-printingtoepassingen te ontwikkelen”, zegt Bart Van der Schueren, CTO van Materialise over de kwalificatie van het materiaal en printproces. Alleen al voor het AS350 ecosysteem van Airbus print het Belgische bedrijf jaarlijks 26.000 onderdelen. “Lasersinteren is een van de meest gebruikte 3D-printtechnologieën en maakt complexe ontwerpkenmerken mogelijk, zoals mechanismen die in elkaar grijpen.” Materialise is wereldwijd de eerste die deze technologie van Airbus mag inzetten voor flight ready serie-onderdelen.

Materialise en EOS leveren als eersten PA-FR onderdelen

De productie van de onderdelen print met PA 2241 FR bij Materialise.

Materiaal en proces gekwalificeerd

Naast het materiaal PA 2241 FR omvat de kwalificatie volgens de Airbus Process Specification AIPS 03-07-022, ook de processen voor het 3D-printen van het materiaal op EOS-systemen. Materialise gaat voor het printen met dit materiaal onder andere de EOS P 770 inzetten. Dankzij de hoge refreshrate van dit PA12 poeder op EOS-machines, zorgt PA 2241 FR voor een kostengunstige productie, terwijl tegelijkertijd wordt voldaan aan de strenge kwaliteitsnormen die vereist zijn voor vliegklare onderdelen. Typische luchtvaarttoepassingen zijn onderdelen voor het interieur van vliegtuigen, zoals luchtkanalen en beugels. Het materiaal is geschikt voor onderdelen die moeten voldoen aan de vereisten inzake vuur, rook en toxiciteit (FST), zonder gebruik van een primer en topcoating.

Volwassenheid technologie

Volgens Markus Glasser, Senior Vice President EMEA bij printerfabrikant EOS, onderstreept de kwalificatie de volwassenheid van zowel de EOS-systemen als poeders. “Dit benadrukt de relevantie van industrieel 3D-printen in zowel polymeren als metalen benadrukken.”

Materialise rekent op een toename van het aantal onderdelen dat het gaat 3D printen voor Airbus nu vlamvertragend PA voor SLS-technologie is gekwalificeerd. .

Meer toepassingen mogelijk

Materialise print momenteel ongeveer 100 verschillende onderdeelnummers voor de Airbus A350, wat neerkomt op een geschat totaal van 26.000 onderdelen per jaar voor het A350 ecosysteem. Daarnaast gaat het bedrijf onderdelen leveren voor andere vliegtuigplatformen van Airbus, waaronder de A320, A330 en A340. Hierbij blijft de industriële 3D-printtechnologie van EOS een sleutelrol spelen. Deze nieuwe mogelijkheid zal een toename van toepassingen op commerciële vliegtuigen en ook op de producten ontwikkeld door de andere Airbus divisies mogelijk maken.

Back to top button