Applicationsdesign

Airbus wint Ecodesign Award met bionisch design scheidingswand

Airbus heeft voor het bionisch design van een scheidingswand in een vliegtuigcabine een Duitse design award gekregen. De Federal Ecodesign Award werd toegekend als erkenning voor de ecologische betekenis die het design heeft.

 

Het gaat om een bijzonder project op het gebied van 3D printen. Elke cabine in een vliegtuig heeft een scheidingswand tussen het deel waarin de stoelen van de passagiers staan en de pantry. In de wand zijn de klapstoeltjes geïntegreerd waarop het cabinepersoneel tijdens de start en landing plaats neemt. Airbus en Autodesk hebben met nieuwe design algoritmen een bionische structuur voor de wand ontwikkeld. APWorks heeft deze vervolgens 3D print. De nieuwe structuur weegt 45% minder dan de huidige. Dat scheelt per vliegtuig per jaar 10 ton CO2 uitstoot.

Airbus toont potentieel topologie optimalisatie voor ecodesign

 

autodesk
De tekening van de bionische cabinewand die Airbus en Autodesk hebben ontwikkeld en 3D geprint.

 

Samenwerking met Autodesk

Precies dat laatste gegeven is voor de initiatiefnemers van de Federal Ecodesign Award reden om de prijs toe te kennen. Professor Matthias Held van de School of Design van Schwäbisch Gmünd en juryvoorzitter zegt: “Met de bionische scheidingswand toont Airbus op een aansprekende wijze de verschillende mogelijkheden die additive manufacturing biedt. De structuur geeft inzicht in het potentieel van topologie optimalisatie.” Het design van de wand is gemaakt door Airbus in nauwe samenwerking met Autodesk. Hierbij is cloudcomputing gebruikt om een oneindig aantal alternatieven door te rekenen, gebaseerd op de eisen aan het design. Hieruit is de meest optimale structuur gekozen die daarna verder is uitgewerkt. Airbus dochter APWorks heeft de structuur vervolgens 3D geprint met Scalmalloy. Dit is een zelf ontwikkeld metaalpoeder dat bijna net zo sterk is als titanium en zo licht als aluminium.

De eco-design award is een initiatief van het Federal Environment Ministry (BMUB) en het Federal Environment Agency (UBA), in samenwerking met het International Design Center Berlin (IDZ). De award wordt sinds 2012 elk jaar uitgereikt.

 

FOTO: Peter Sander (midden) and Bastian Schäfer (links), beiden van het Airbus Emerging Technologies & Concepts team nemen de prijs in ontvangst uit handen van Maria Krautzberger (president van het Federal Environment Agency in Duitsland).

 

Back to top button