ManufacturersMaterialsTechnology

Draaddetectie module voor de dddrop 3D printer

De Nederlanse fabrikant van 3D printers dddrop 3D printer voegt een draaddetectie functie toe aan de filament printers. Door de detectiemodule worden printen in de lucht en verstopte nozzles met verbrand filament vermeden. Zo voorkomt dddrop mislukte modellen en verspilling van het filament.

 

Alfred Uytdewilligen, de bedenker van de dddrop 3D printer, ziet deze nieuwe feature als een voorbeeld van wat bij de ontwikkeling vanaf het prille begin voorop staat: gebruiksgemak. “De dddrop 3D printers worden ontwikkeld met maar één doel voor ogen: 100% klanttevredenheid. Wij willen graag 3D printen zo gebruiksvriendelijk mogelijk maken”. De fabrikant uit Doetinchem bouwt daarom telkens kleine series van de 3D printer om het model continu te verbeteren en in snel in de spelen op klantwensen. Het draaddetectiesysteem is daar een voorbeeld van.

 

Geen verspilling filament dankzij slim detectiesysteem

 

dddrop
Het detectiesysteem op de dddrop 3D printers zet de printkop in pauzestand als het filament op is.

Wat houdt de draaddetectiemodule precies in?

De module detecteert wanneer het filament op is of als het vastloopt. In dat geval gaat de printer in pauzestand. De filamentrol kan verwisseld worden, terwijl de printer op temperatuur blijft. Hierdoor blijft het 3D model goed op zijn plek zitten en raakt het niet los. Bij de dddrop Leader TWIN, schakelt de printer automatisch over naar de tweede print nozzle/ filamentspoel en print vanuit hier verder. Dit gebeurt geheel automatisch en onbeheerd. Door de detectiemodule worden printen in de lucht en verstopte nozzles met verbrand filament vermeden. Indien het filament in de knoop raakt of op is, pauzeert de printer. In de ochtend kan een nieuwe rol filament worden geïnstalleerd en kan verder worden gegaan met de print. Binnen 24 uur moet het filament vervangen worden. Gebeurt dit niet, dan sluit de printer de printjob af.

 

Filamentrol helemaal gebruiken

Omdat de 3D printers van dddrop een groter bouwvolume hebben (320 x 310 x 305mm), printen de meeste klanten grotere modellen. De filamentrol raakt hierdoor sneller op. Een module die bewaakt of er voldoende filament aanwezig is, is volgens Alfred daarom een welkome aanvulling op de printer. “Het voorkomt verspilling van het filament en oude, niet opgemaakte filamenten kunnen opnieuw worden gebruikt. Dit verhindert half gebruikte filamenten en bespaart vervolgens in de kosten,” legt Alfred uit.

 

dddrop
De Nederlandse 3D printerfabrikant dddrop zet telkens kleine stappen vooruit door snel te reageren op opmerkingen van gebruikers.

 

Hoeveel kost het?

De draaddetectie is een toevoeging aan de dddrop Leader serie en wordt momenteel aangeboden voor €250,-. De module kan ook ingebouwd worden in de bestaande printers. Bij aanschaf van een nieuwe printer, wordt de draaddetectie als optie aangeboden.

Back to top button